Często bywa tak że internet szwankuje, często przerywa czy jest niestabilny a my nie wiemy gdzie szukać przyczyny. Prostym sposobem jest zrobienie testu i użycie prostej komendy ping którą wpisujemy do konsoli cmd.
Będzie to ciągłe wysyłanie zapytań ping do następujących serwerów:
ping 192.168.1.1 -t (adres bramy internetowej czyli naszego routera - może być inny w twoim routerze)
ping 8.8.8.8 -t (adres serwera DNS);
ping wp.pl -t (adres jakiejkolwiek znanej działającej domeny).
Otwieramy trzy osobne okna konsoli i obserwujemy działanie zapytań. Możemy normalnie korzystać z internetu aż do czasu kiedy problemy znowu się pojawią. Sprawdzamy wtedy który z serwerów przestał odpowiadać.
brak ping 192.168.1.1 - brak komunikacji z routerem, przyczyn szukamy w pierwszej kolejności w systemie, sterownikach karty sieciowej, programie antywirusowym (firewallu), sprawdzamy też konfigurację radia (wireless settings) na routerze, sprawdzamy zasilacz, przy połączeniu kablowym wszystkie kable biegnące z komputerów do routera, switch-a - (założenie inne testy też nie działają).
brak 8.8.8.8 i wp.pl - oznacza brak dostępu do internetu na samym routerze, sprawdzamy konfigurację portu WAN i okablowania od dostawcy internetu - (założenie ping 192.168.1.1 jest stabilny)
brak ping wp.pl - sprawdzamy konfigurację DNS-ów na karcie sieciowej lub routerze - DHCP Setings - (założenie ping 192.168.1.1 i ping 8.8.8.8 działa stabilnie).
niestabilny ping 8.8.8.8 i ping wp.pl - w większości przypadków przyczyna leży po stronie dostawcy internetu, jeżeli korzystamy z routera test należy przeprowadzić bezpośrednio na łączu dostawcy, bez użycia routera - (zakładamy że ping do bramy działa poprawnie)
Można też skorzystać z polecenia [b]pathping[/b] wpisanego w konsoli, które pokazuje w którym miejscu sieci/internetu mamy problem ze stabilnością połączenia. [b]pathping wp.pl[/b]
W teście chodzi o to że robimy test ping to danego hosta/domeny dostępnej w sieci internet a aplikacja pokazuje nam kolejne prędkości odpowiedzi routerów/przeskoków po drodze. Wtedy możemy porównać sobie średnią te odpowiedź i sprawdzić gdzie mamy największe problemu z prędkością.
Każdy adres IP możemy sobie znaleźć na stronie - www.whatismyip.com/ip-whois-lookup/ lub http://www.iplocation.net/ oraz sprawdzić do kogo należy.
Opierając się na moim przykładzie:
0 - mój komputer który bierze udział w teście.
1- mój router który realizuje podłączenie do internetu
2,3,4,5 - kolejne routery mojego dostawcy internetu
6 - router brzegowy właściciela hostingu
7 - domena wp.pl
Skrypt pokazuje uśrednioną wartość pingu względem mojego komputera a nie wartością dodaną. To tak jakbyśmy ping-owali każde IP z osobna.
W tym przykładzie nie widać żadnych utraconych pakietów i opóźnień w odpowiedziach, wszystko działa poprawnie.
Przykłady niestabilności w działaniu internetu na podstawie testu pathping
Dodatkowe funkcje programu pathping