Stawiam na jakiś problem z systemem lub antywirusem który masz zainstalowany na komputerze. Co to dokładnie za model rejestratora?
Sprawdzałeś czy ping do adresu IP rejestratora jest cały czas stabilny? Bo jeżeli tak to pozostaje kontakt ze sprzedawcą lub wsparciem technicznym rejestratora. Tu z routerem jest wszystko ok.
wiesz - zauważyłem że co jakiś czas zrywa mi połączenie sieci (brak internetu) czytałem trochę na innych forach i podobno pomaga wymiana zasilacza na mocniejszy...
ale nie wiem czy to może być przyczyna - myślę że nie bardzo.
Jutro napisze do sprzedawcy zobaczymy co on powie - pewnie powie że to router.....
dzięki za podpowiedzi - miłej niedzieli !
....żeby było ciekawiej to teraz nie mogę nawet na laptopie przez IE zalogować się do rejestratora po adresie IP.......
To jest jakiś trop, zrób mały test puść dwa okna cmd z pingiem do routera i rejestratora ping 192.168.1.1 - t i ping 192.168.1.188 - t sprawdź czy nie ma przerw:
W linku to oczywiście tylko przykład. Test musi iść równolegle w dwóch oknach.
Tu raczej tego nie pokazałeś!? Poproszę o taki screen gdzie będzie taka przerwa.
sorry - myślałem że ten wydłużony czas na obydwu screenach to przerwa .....
jeśli nie - to pingi są raczej OK
W tym czasie coś komunikowało się z routerem (wymiana danych) dlatego ping skoczył ale się nie urwał. Testuj a w tym czasie spróbuj się łączyć z rejestratorem. Sprawdź czy coś będzie się działo z pingiem.
...cały czas idzie równo ale przez IE nie mogę się zalogować "oczekiwanie na 192.168.1.188..."
przeładowałem kompa - po ponownym załadowaniu się systemu nie miałem neta - musiałem przerwać połączenie z siecią domową i na nowo się połączyć - pomogło ale przez IE nadal nie mogę - oczekiwanie itd.....
Adres jest cały czas ten sam na rejestratorze? Spróbuj wyczyścić historię w IE.
adres ten sam...
zrestartowałem rejestrator - pomogło , zalogowałem się przez IE jest obraz (póki co )
Do resjestratora dostępne są jakieś aktualizacje lub jakieś wsparcie? Czy to jakiś noname? Bo stawiam na to że to rejestrator ma problem w tej sieci.
Musisz pamiętać, że rejestrator powinien mieć adres spoza zakresu puli adresów routera.
Tu masz DNS jakie masz wpisać wg operatora: http://elandit.com/dns-tpsa-netia-google/
uffff - to chyba dla mnie zbyt trudne...
nie wiem gdzie to wpisać - a jeśłi wpiszę to zmienić IP w rejestratorze ???
Jeżeli nie ma kolizji z komputerami w sieci adres IP nie musi być z poza puli DHCP. DLa pewności w zakładce DHCP Settings zmniejsz zakres 100 - 150 i masz po problemie.
Dokładnie.
Router ustaw w zakresie 192.168.1.2-192.168.1.199 a rejestrator z wyłączonym DHCP już z adresem np. 192.168.1.200 ; ...201 itd.
Najlepiej tak aby nie doszło do konfliktu adresacji rejestratora z innym urządzenie podłączonym później do routera.
Liczba adresów 50 i nic nie musisz zmieniać na rejestratorze. Poza tym nie sądzę żeby to był problem.