DHCP Server: Enabled
Start IP Address: 192.168.0.100
End IP Address: 192.168.0.199
Address Lease Time: 120 minutes (1~2880 minutes, the default value is 120)
Default Gateway: 0.0.0.0
Default Domain:
Primary DNS: 0.0.0.0
Secondary DNS: 0.0.0.0
Próbowałem wpisywać różne serwery DNS (w tym mojego dostawcy internetu) i jednocześnie sprawdzałem w cmd czy traci pakiety i jaki jest ping. Zauważyłem że przy tych krótkich ścinach jest większy ping, czasem utrata pakietów ale rzadko
Wpisz DNS-y 8.8.8.8 i 8.8.4.4 Save i Reboot a potem zrób ponownie test (równocześnie) i kiedy zacznie się coś dziać daj obrazek na forum. Oddzielnie zrób też test WinMTR co najmniej przez 30minut:
Te DNS-y też wpisywałem, podczas tych krótkich ścinek w cmd zatrzymywało się, a po chwili wyskoczyło z większym pingiem. Jeżeli była trochę dłuższa ścinka to była utrata pakietów.
Edit: wstawiłem zdjęcia co się działo podczas całego meczu. Nie miałem lagów, tylko te krótkie ścinki. Kiedy wystąpiła ścinka w grze, po chwili w cmd pojawiało się "Upłynął limit czasu żądania", choć nie zawsze bo czasem na chwilę się zatrzymywało i nie występował błąd. Ping raczej też nie wzrastał na tych DNS-ach, bo i tak jest dość wysoki.
Kolego przeczytaj jeszcze raz poradnik który wrzuciłem. Masz ping-ować 3 adresy DNS, wp.pl i adres bramy w tym samym czasie a screen-a zrobić kiedy wystąpią problemy.
Same DNS-y masz wpisać w DHCP Settings routera.
Wpisałem te serwery DNS w routerze i zrobiłem reboot, także wpisałem DNS-y w konsoli. Mam pingować oba adresy DNS w tym samym czasie? wp.pl i dodatkowo adres bramy czyli w moim przypadku 192.168.0.1? Mam to robić w tym programie WinMTR, czy w cmd? Jakiego mam screena zrobić? gdy w cmd jest napis "upłynął limit czasu żądania" czy czego? Mam to robić gdy mam włączoną Fife i gram mecz na konsoli czy nie muszę?
Mam pytanie, bo chyba robie coś źle. Wpisałem MTU 1492, sprawdziłem w cmd tamtym poleceniem, 4 pakiety były utracone. Następnie mam zmienić MTU o 10 lub 12 w routerze, a następnie je wpisać w cmd? Tak do tej pory robię i doszedłem do 1380 i są 3/4 pakiety utracone. Mam dalej iść w dół czy coś źle robie? Mam ustawić Static IP, czy pozostać przy Dynamic IP?
Nie oznacza to że MTU musisz zostawić default-owe (domyślne). Wygląda na uszkodzenie routera. Jeżeli jesteś zdeterminowany spróbował bym z Gargoyle na twoim routerze: