Witam.Posiadam internet radiowy.Na dachu znajduje zię antena a w mieszkaniu zasilacz do którego wchodzi kabel poe od anteny a wychodzi lan który zawsze jest podłączony do komputera i internet zawsze działa. Kupiłem router tp link wr841nd i do niego kabel z dwoma końcówkami rj-45.Gdy włącze zasilanie w routerze dioda zasilania świeci stale a pozostałe razem migają.Po podłączeniu kabla sieciowego do wlan i połączeniu z komputerem nie ma w ogóle połączenia z komputerem. Gdy w przeglądarce wpisze ip routera wyskakuje brak połaczenia z internetem i wogóle nie ma internetu. Jakieś pomysły co jest nie tak??
Karta sieciowa w komputerze ma automatyczne pobieranie adresacji? Tak jak w poradniku - [url=https://tplinkforum.pl/t/podstawowa-konfiguracja-routera-tp-link-tl-wr740n/4877
Tak jest ustawione na automatycznie.
To podłącz router i daj obrazek z ipconfig /all
Nie wiem jak wstawić obrazek. Ale skopiowałem:)
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\Documents and Settings\JA>ipconfig -all
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : speed_xp
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit E
thernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-19-D1-B3-30-3C
C:\Documents and Settings\JA>
Karta sieciowa nie jest nigdzie podłączona.
Tak bo kabel sieciowy jest podłączony do routera a router z komputerem .I włąśnie tu jest problem że nie ma połączenia z komputerem i nie ma możliwości konfiguracji.A router kupiłem wczoraj nowy.
Komputer jest podłączony do jednego z 4 portów LAN? Kiedy podłączysz kabel kontrolka na routerze się zapala?
Kabel sieciowy jest podłączony do portu wlan a komputer do lan.Swieci się kontrolka zasilania a pozostałe migają razem bez różnicy czy jest kabel podłączony czy nie.
Masz tam na obudowie numerki 1, 2, 3, 4 jeżeli porty LAN są puste powinny być ciemne. Jeżeli podłączysz kabel dioda powinna się zapalić.
Jeżeli nie na żadnych kabli podłączonych to tak samo świeci się dioda zasilania a pozostałe migają.Jak podłącze to jest bez zmian
To kupiłeś uszkodzony router. Diody LAN 1,2,3,4 palą się (migają) tylko gdy porty są zlinkowane - podłączone.
Aha. Bo jak podłączyłem pierwszy raz bez żadnych kabli tylko włączyłem zasilanie to tak było i myślałem że to jest ok .Więc router do naprawy .Dziękuje i pozdrawiam
Nie próbowałeś wgrywać jakiejś aktualizacji? Router do oddania.
Nie bo w ogóle nie miałem połączenia z routerem jak go połączyłem z komputerem. Tak było od nowości
Czyli prawidłowo powinno być tak, że powinna się świecić tylko dioda od zasilania a pozostałe dopiero jak podłącze kabel, tak??
Pierwsza zasilanie powinna świecić, druga system powinna migać a pozostałe w zależności od konfiguracji i podłączenia portów.
Jeżeli karta sieciowa w komputerze nie będzie włączona połączenia nie będzie. U ciebie nie jest włączona. Dioda w routerze nie zasygnalizuje poprawnego linku.