W niektórych routerach została dodana funkcja Recovery, która ułatwia naprawę routera po nieudanej aktualizacji oprogramowania.
Żeby się upewnić czy funkcja Recovery działa wystarczy uruchomić router z wciśniętym przyciskiem reset. Jeśli kontrolka WPS nie zaświeci się do 10 sekund od włączenia routera to tej funkcji router nie posiada.
Aby rozpocząć aktualizację potrzebujemy:
Plik recovery
Komputer z kartą sieciową LAN
Serwer TFTP
Kabel LAN
Szukamy, pobieramy i wypakowujemy plik z firmware zgodny z modelem naszego routera:
Można go pobrać w tym dziale na forum. (jeśli brakuje to napisz w tym temacie, a postaram się przygotować taki plik)
Konfigurujemy kartę sieciową:
Wchodzimy do właściwości karty sieciowej - Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4):
Przypisujemy adresację ręcznie:
Adres IP: Opisany jest w każdym wątku z plikiem recovery
Maska podsieci 255.255.255.0
Resztę zostawiamy puste
Klikamy "OK" i zamykamy właściwości.
Karta LAN została skonfigurowana pod RECOVERY.
Konfigurujemy serwer TFTP.
Polecam pobranie i wypakowanie programu tftpd32.exe. Można go pobrać ze strony autora: Link
Po wypakowaniu uruchamiamy tftpd32.exe i program poprosi o dodanie wyjątku do firewalla:
Gdy ukaże się nam okno programu:
Klikamy na "Browse" i wybieramy folder w którym znajduje się nasz plik z firmware.
Niżej z rozwijanej listy sprawdzamy czy jest karta LAN która ma ustawiony adres IP 192.168.0.66 lub 192.168.1.66 w zależności od tego jaki mamy router.
Kabel LAN podłączamy do karty sieciowej i do routera do portu LAN
Przyciskamy i trzymamy przycisk Reset/WPS na routerze i włączamy go do prądu.
Na routerze powinna pojawić się ikonka WPS ( kłódka) i w tym czasie router zaczyna pobieranie oprogramowania z komputera.
Po pobraniu czekamy aż router uruchomi się ponownie. Trwa to do dwóch minut.
Dałbyś radę załatwić plik recovery do Archera C6 v2? Próbowałem wrócić z openwrt na oryginalny soft przez tftp, ale mimo, że router pobrał plik bin po restarcie nadal jest openwrt
Przed wgraniem miałem najnowszy Archer C6(EU)_V2_190115. Może dopisek do tej wersji ma jakiś wpływ? "2. As we have added new functions in this version of firmware, once you have upgraded to this firmware, you will not be able to downgrade to the old one."
Wgrać przez tftp próbuję również najnowszą wersję.
Całkiem możliwe. Jest to do odkręcenia. Trzeba przygotować firmware który będzie zaakceptowany przez twój router. Firmware jest sprawdzane po wpisie: SupportList:
{product_name:Archer C6,product_ver:2.0.0,special_id:45550000}
i te firmware ma właśnie taki wpis. całkiem możliwe że podczas jego wgrania ten wpis został zmieniony innym special_id dlatego ten już nie pasuje i nie można wrócić do poprzedniej wersji.
Sukces! Udało się przywrócić oryginalny system. Tftp nie chciało współpracować z najnowszym softem od tplinka, musiałem wgrać starszy Po wgraniu starszego udało się normalnie aktualizować do najnowszego.
Witajcie.
Czy mogę poprosić o pomoc?
Sprawa wygląda następująco.
Mam router TpLink WR1043ND v3.
Miałem na nim soft OpenWrt.
Chciałem cofnąć do oryginalnego.
Po kilku próbach coś się jednak nie wgrało.
Teraz nie mam łączności z nim wogóle, nie tylko przez WWW, ale i telnetem, czy putty po SSH.
Router ciągle mruga i wygląda jakby się restartował w kółko.
Tftpd nie działa, nic nie mogę podglądnąć co się na nim dzieje.
Czy jest jeszcze jakiś ratunek?
Ale jaja, nie wiedziałem, że to taki popularny problem, założyłem tu taki wątek przed chwilą. Czy ktoś z Was poradził sobie z tym? Czy to tak jak u mnie i czy posiadacie ten stary soft?? Archer C6, nie można przywrócić oprogramowania
Na stronie TP-Link nie widzę innej wersji sprzętowej, niż V1. Opis .x w numerze wersji V1.x wskazuje pewnie na wersję firmware, z jaką został sprzedany.
Przepraszam czy ostatnia kontrolka (takie dwie strzałki) to dioda WPS. A może znajdę gdzieś opis tych diod która co oznacza. W tej chwili świecą mi dwie pierwsze i przed ostatnia.
Tak, to WPS.
Wszystko masz w instrukcji obsługi. Ale uwaga: w softach alternatywnych część z nich bywa oprogramowana inaczej. W trybie recovery także co innego oznaczają i nie ma tego opisanego w instrukcji.
Musisz by bardziej dokładny przy zadawaniu pytania