Spróbuj zamienić tx z rx przy podłączeniu routera. Czy router się uruchamia? Jakie diody się na nim zapalają?
Model routera podaj. Prędkość oczywiście 115200
Zapala się dioda: Power, a reszta miga co 2 sekundy. Gdy przytrzymam guzik Reset i nacisnę Power to włącza się dioda Power i dioda z obrazkiem Kłódeczki
Model routera TP LINK WR741NDv4
Jak zapala się kłódeczka to masz w nim tryb recovery i nie potrzebujesz kabelka choć to ułatwi sprawę. Próbowałeś już zamienić tx i rx miejscami?
Tak próbowałem i nadal to samo.
Gdy włączam ten tryb Recovery to te dwie diody świecą się i po chwili router się restartuje i znowu migają...
P.S: Dodaję może dla świadomości ten moduł.
Spróbuj tego:
Oczywiście firmware musisz mieć bez boot odpowiednio nazwane.
Lutowałeś piny do płyty routera?
Tryb Recovery coś nie działa. Mam włączony TFPD podłączyłem wan do laptopa i gdy włączam ten tryb to pokazuje mi się połączenie ograniczone. IP bbyło zmieniane.
na razie przyklejalem taśmą izolacyjne albo przykładałem.
W tym routerze trzeba lutować:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr741nd#wr741nd_ver_4x
najpierw połącz punkty TP18 z TP28 inaczej ten router nie będzie gadać.
Tutaj lepiej widać. http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr740n#uart_on_v423
740N i 741ND to identyczne sprzęty tylko 741 ma odkręcaną antenę.
A ten tryb recovery to jaki fake czy co?
(spróbuje z tym patentem co opisałeś)
Mała uwaga kolego @TS240 - nasze forum i ludzie tu piszący są poważni - Administrator
Skoro kłudeczka się zapaliła to tryb się uaktywnił. Co potrzebujesz wiedzieć to jakiego IP szuka oraz jakiej nazwy pliku. Wypatrzysz to np wiresharkiem.
Znalazłem chyba IP: 192.168.0.86, ale jak znaleźć jaki plik i wgl. Jest na to jakiś poradnik?
Aby znaleźć nazwę pliku to tylko uruchomienie np wiresharka i ustawienie go aby "słuchał" na ethernecie. podłączyć router i uruchomić na nim tryb recovery. Poszukać wpisu z żądaniem TFTP tam będzie nazwa pliku.
Potem uruchomić serwer TFTP jak w poradniku i w nim udostępnić plik firmware z tą nazwą.
A to będzie pokazane w zakładce Protocol? Czy musi być włączone TFTP?
wystarczy włączyć router w trybie recovery.
W wiresharku po uruchomieniu możesz sobie w filtr wpisać TFTP wtedy inne pakiety nie będą wyświetlane. Nazwa pliku będzie podana jak u mnie:
Ok i ostatnie pytanie, jak się upewnić czy dobre IP znalazłem ?
pewnie złe. zasadniczo to końcówkę 86 ma router więc komputer powinien mieć końcówkę 66.
Możliwości IP dla komputera są dwie:
192.168.0.66
192.168.1.66
spróbuj jedną, jak nie zadziała to zmień na drugą. zresztą w wiresharku też będzie widać kiedy router będzie próbował pobrać plik i czy mu się uda.
Niestety...
Uruchomiłem router, a w Wireshark'u nie ma nic na temat TFTP
Karta sieciowa ustawiona na jedna a potem drugie IP?
Możliwe że coś nie tak jest z tym trybem więc najlepiej będzie przylutować kabelki