Witam,
Ponownie mam problem z routerem. Tym razem po aktualizacji.
Objawy są identyczne jak w moim poprzednim wątku:
Czyli podczas bootowania zapala się dioda PWR oraz na chwilę wszystkie odpowiedzialnie za porty (LAN i WAN). Dioda SYS nie zapala się.
Po uruchomieniu zapalone pozostają diody PWR i dioda aktywnego portu LAN.
Użyłem sposobu opisanego w poprzednim poście, ale tym razem ipconfig nie pokazuje adresu bramki. Listuje tylko IP przydzielony komputerowi (169.254.180.24/255.255.0.0).
Uruchomiłem skaner (Advanced IP scanner) na zakresie 169.254.0.1 - 169.254.255.254 ale nie wykrył nic poza komputerem.
One nie migają cyklicznie.
PWR pali się ciągłym światłem.
Diody portów też zachowują się "normalnie", tzn świecą się ciągłym światłem, a jak jest transfer to delikatnie migają.
Mam wrażenie, że router chodzi, ale nie wiem na jakim adresie.
Wystarczy trzymać przycisk ponad 11s. Możliwe że urządzenie jest uszkodzone skoro nie daje adresacji z DHCP. Połączenie oczywiście kablowo masz do routera?
Łącze się przez kabel. I teraz, i przy flashowaniu.Czy mam Gargulca, to nie wiem.
Aktualizowałem go: openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin (rozmiar 2.62MB)
Robiłem to przy użyciu GUI gargulca.
To co wgrałeś to czyste openwrt i jeśli brałeś z eko.one.pl to nie ma ono gui. ( z openwrt.org Barrier Breaker ma gui)
Skoro dioda sys nie zapala się to znaczy że openwrt nie zaczął ładowania systemu ( musiał się wysypać kernel)
Zostało tylko podłączenie przez serial do płyty routera.
Czyli pozostaje to co jest opisane pod tym linkiem http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/naprawa-tp-link-wr1043nd.html?
Niby nic skomplikowanego, więc powinno się udać, ale że nie jestem biegły w tym środowisku, zastanawia mnie jak pchnąć nowy plik obrazu do pamięci routera?
Sposób opisany w instrukcji, chyba u mnie nie zadziała, bo niby skąd router uzyska adres IP?
Chodzi mi o ten fragment procedury:
Następnie musimy w jakiś cywilizowany sposób dostarczyć firmware naszemu routerowi, czyli:
Ściągamy serwer tftp.
Specjalnie przygotowany firmware, dla upewnienia się sprawdzamy sumy kontrolne:
MD5: E712A4A274765A8E63E4B84AA2BCA99E
SHA1: 8B20344B19160006355F02A6BCC895353F4A4A2E
Ustawiamy ip na karcie sieciowej: 192.168.0.5 maska 255.255.255.0.
Tworzymy katalog i umieszczamy tam plik firmware.
odpalamy serwer tftp oraz ustawiamy ścieżkę do katalogu z firmware.
Jak dostaniesz się do bootloadera to wpisujesz odpowiednie komendy opisane w poradniku i router dostanie się pod IP które ustawiłeś.
Warto wyłączyć firewalle/antywirusy/zapory aby nic nie blokowało.
edycja:
Jak będziesz wpisywał komendy w konsoli to nie używaj strzałek w celu poprawy literówki itp. tylko piszesz/wklejasz a poprawiasz backspace
Jak dostaniesz się do bootloadera to wpisujesz odpowiednie komendy opisane w poradniku i router dostanie się pod IP które ustawiłeś
Sory jeszcze raz, za pytania laika, ale w poradniku nie widzę żadnych komend ustawiających IP routera. Jeżeli wpiszę IP kompa na stałe i podepnę RJ-tem do routera, który ma inny (nieznany) IP, to raczej sie nie dogadają. Chyba, że TFTP działa po CA-42, ale po co wtedy łączyć je po RJ?
Routerek rozebrany, czeka na szczepa. Niestety nie udało mi się dziś znaleźć kabla, więc sprawa musi poczekać do jutra, ale w międzyczasie chciałbym doprecyzować poniższą procedurę:
1. Ściągamy serwer tftp.
Mam Win8.1 64b. Czy muszę ściągnąć [i]TFTP32[/i] czy [i]TFTP64[/i]?
2. Specjalnie przygotowany firmware, dla upewnienia się sprawdzamy sumy kontrolne:
MD5: E712A4A274765A8E63E4B84AA2BCA99E
SHA1: 8B20344B19160006355F02A6BCC895353F4A4A2E
Rozumiem, że powiniem użyć tego pliku: [url=http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/ar71xx/generic/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin]http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/ar71xx/generic/openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin[/url] i zamienic jego nazwę na [i]code.bin[/i]
3. Ustawiamy ip na karcie sieciowej: 192.168.0.5 maska 255.255.255.0.
Najpierw w Putty poleceniem [i]printenv[/i] sprawdzamy na jakim IP chodzi router i dopiero na kompie na stałe ustawiamy odpowiedni adres.
4. Tworzymy katalog i umieszczamy tam plik firmware.
Rozumiem, że tu chodzi o katalog na komputerze?
5. odpalamy serwer tftp oraz ustawiamy ścieżkę do katalogu z firmware.
Rozumiem, że ustawiamy go w trybie [i]TFTP Client[/i] (jaki host i port?), wybieramy plik [i]code.bin[/i] w polu [i]Local file[/i] i [i]Put[/i].
Ale... gdzie ten plik trafi na routerze? Do jakiego katalogu? Czy ustawić coś w polu [i]Remote file[/i]?
Kilka razy przejrzałem help tego programu, ale nie mogę zakumać na jakiej zasadzie to ma zadziałać.
Bez różnicy. Ja używałem jednego i drugiego na win 8.
Może być to sysupgrade lub factory. Może być to nawet oryginalne firmware byle było bez boot w nazwie. Nazwa dowolna wpisujesz ją w poleceniu tftpboot.
Najlepiej tak zrobić. Możesz też wpisać samo tftpboot wtedy zobaczysz na jakim IP router szuka serwera.
Tak. np na pulpicie utwórz sobie folder do tego.
[quote="grzechoo1, post:16, topic:7951"]Rozumiem, że ustawiamy go w trybie TFTP Client (jaki host i port?), wybieramy plik code.bin w polu Local file i Put.
Ale... gdzie ten plik trafi na routerze? Do jakiego katalogu? Czy ustawić coś w polu Remote file?
Kilka razy przejrzałem help tego programu, ale nie mogę zakumać na jakiej zasadzie to ma zadziałać.[/quote]
Klikamy na "Browse" i wybieramy folder w którym znajduje się nasz plik z firmware.
Niżej z rozwijanej listy sprawdzamy czy jest karta LAN która ma ustawiony adres IP 192.168.1.66
Używaj tylko zakładki TFTP Server.
No i pierwszy zonk... >:(
Klikając Open w Putty, mam tylko pojedynczy sygnał z Windy (tzw. 'gong') i nic się nie dzieje.
COM mam ustawiony zgodnie z Menadżerem Zadań, czyli na COM3
Sorki, czeski błąd.
Skonfigurowałem COM ale chciałem się łączyć przez SSH :-[
No więc finalnie się udało, ale jest inny zonk. Konsola zatrzymała się w innym miejscu. Nie przyjmuje "tpl"
Poniżej log: