Ma bardzo słaby sygnał Wi-Fi, albo przynajmniej niewystarczający. I właśnie działa jako modem, a sygnał idzie przez TP-LINKa. Ale jakość sygnału jest głęboko poniżej oczekiwań, jest słaby i często go zrywa. Inną kwestią jest to że mam 2 urządzenia w miejscu dość nieodpowiednim, wcześniej TP-LINK wisiał na ścianie było ładnie, teraz wisi dalej ale jeszcze na dole muszę mieć tego FunBoxa, chcę te 2 zamienić na 1 lepszy.
Przy dużym metrażu mieszkania/domu jedno urządzenia (punkt dostępowy) może okazać się nie wystarczający. Pamiętaj że urządzenia SOHO mają ograniczenia mocy do 100mW w UE.
Metraż nie jest wcale jakiś wielki, to dom jednorodzinny. Router wisi w tak dobrym miejscu że sygnał obejmuje piętro, piwnice i ogród. Póki nie było FunBoxa to Wi-Fi jakoś śmigało, teraz dopiero zrywa dość często. A skoro TD-W8960N z 2 antenami 3dBi obejmował sygnałem taką powierzchnię to TD-W9980 z 5 antenami powinien zapewnić wręcz rewelacyjną jakość. Inna sprawa że jak wyłączyłem w TP-LINKu DHCP to PS4 łapie sygnał chyba tylko z FunBoxa, patrząc po jego sile (wcześniej było ok 60%, teraz 30%) jest to trochę za mało.
Tym bardziej zastosował bym dwa urządzenia. Zostawił bym sobie Funbox-a i jeżeli masz jeszcze tego W8960N skonfigurował jako AP (połączenie kablowe z głównym routerem).
Sygnał poniżej -70dBm to już oznacza niestabilności. Ty masz -81dBm więc nie ma się co dziwić. Jak daleko masz TP-linka od punktu pomiaru, ile ścian? Karta sieciowa jest sprawna?
Ok 5,5 metra, ściany ciężko policzyć, teoretycznie 2, a praktycznie 0, bo to jest prawie w lini prostej przy otwartych drzwiach
A co do karty, to skąd mam wiedzieć? Korzystam z internetu więc chyba jest sprawna. Na drugim laptopie są podobne odczyty
Niestety nie mam zbyt wielu możliwości jego ustawienia. Hol jest po remoncie, więc go raczej nie przewieszę, zwłaszcza że z tego miejsca co jest obejmuje to co ma obejmować, a że sygnał jest jaki jest to już inna sprawa. Największy problem jest z kablami, których nie ma jak pociągnąć.
Korytka kablowe już są w narożniku, ale raczej na pewno nie dostał bym zgody na jakąkolwiek ingerencje w ściany, bo skoro "działa" po co zmieniać? W tym miejscu naprawdę nie mam zbyt wielu możliwości zmiany położenia. Może zrobię zdjęcie byś zobaczył jak to wygląda.
W te kremowe ściany nie chce ingerować, ewentualnie może by się dało go powiesić nad FunBoxem, obok dzwonka, ale nie wiem czy tak niewielka zmiana coś pomoże
Już takie położenie nie ma sensu. Urządzeni są w tym samym miejscu pomieszczeniu i to bardzo blisko siebie. W8960N powinien być umieszczony tam gdzie ten zasięg jest słaby (inna kondygnacja/pokój) wtedy będzie to miało jakiś sens. W tej konfiguracji kanał 11 (jak widać na inSSIDerze) na obydwóch jeszcze dodatkowo się zakłócają.