Witam, posiadam internet radiowy(12 Mbit's). W domu korzystam z dwóch komputerów stacjonarnych, oba z tych komputerów są podłączone kablami do routera. Mam problem z bardzo wysokim pingiem w grach na obu PC(350-500 ms), dla testu podłączyłem kabel z internetem do jednego z komputerów i ping wynosił maksymalnie 27 ms. Dlaczego mam taki wysoki ping gdy kabel internetowy jest podpięty pod router?
WR740N podpięty jest przez port WAN?
Tak, jest podpięty przez ten port.
W routerze MTU było ustawione na 1500, zmieniłem na 1472(robiłem to co w poradniku).
Ping nadal jest wysoki(200-300 ms)
Odłączając inne komputery od router też masz takie same objawy z ping-iem?
Tak
Zrób takie testy z routerem i bez niego - daj z opisem obrazki na forum:
ping wp.pl -t
tracert wp.pl
Polecenia konsolowe w cmd
Testy bez routera:
Testy z routerem:
Edit:
Przetestowałem moje połączenie z internetem na http://speedtest.net/
Z routerem były skoki między 3-7 Mbit's, bez niego prędkość była w granicach 12 Mbit's
po pingach nie widać zbytniej różnicy.
Zmień ustawienia routera zmieniając adres IP urządzenia na 192.168.1.2 oraz wyłączając serwer DHCP.
Potem przełącz kabel od anteny z portu WAN do portu LAN.
Sprawdź prędkości i pingi.
Antena na zewnątrz u ciebie działa jako router więc TP-Linka możesz ustawić jako AP -
Router bezprzewodowy jako AP - punkt dostępowy - to o czym pisał kolega Heinz.
Zrobiłem tak jak w poradniku co dałeś, ping nadal jest duży a prędkość połączenia spada do 3 Mbit's
Mówisz o kablu czy bezprzewodowo? Co masz w ipconfig /all w takiej konfiguracji
Robiłeś reset routera do ustawień fabrycznych? Oprogramowanie masz najnowsze dostępne na stronie producenta? Link na karcie sieciowej masz 100Mb/s?
Reset ustawień fabrycznych robiłem już kilka razy, co do oprogramowania to mam najnowsze.
Na karcie sieciowej mam ustawione 100 Mb's
No to wygląda na jakieś uszkodzenie routera. Spróbował bym jeszcze z Gargoyle
Instalacja:
Wszystko działa jak należy, tylko mam jedno pytanie, jak ustawić limit zużycia pasma na komputerze w Gargoyle ?
Czyli widać poprawę?
Konfiguracja QoS ale musisz być podłączony przez WAN-a:
oraz
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=977
Możesz się pobawić.
Tak widać poprawę, dzięki za pomoc.