konfiguracja jest opisana w przypadku dwóch routerów TP-LINK. Czy będą problemy, jeśli główny router (w podanym linku jest to WDR4300) będzie urządzeniem innego producenta lub TP-LINK'iem pracującym na standardowym oprogramowaniu?
Jeszcze miesiąc/dwa, bo muszę najpierw wyszykować mieszkanko obok oraz kupić drugi router
Ogólnie ma to wyglądać tak, że od anteny kabel mam doprowadzony kabel do małego domku, a konkretnie do nowego routera, którym prawdopodobnie będzie Netgear WNR3500L-100PES v2.
WR841N będzie pracował na Gargoyle jako przekaźnik bezprzewodowy i stał będzie w domu obok - oba miejsca oddziela kilka metrów w linii prostej i dwie ściany. Jak będzie z zasięgiem - sprawdzę za pomocą laptopa jeszcze przed zakupem. Od TP-LINK'a będzie poprowadzony internet kablem do starej, poczciwej stacjonarki.
Jeśli chodzi o radio, to prawdopodobnie będzie chodzić w trybie G, bo z moich obserwacji w przypadku WR841N wynika że jest on najstabilniejszy. Chyba, że z nowym routerem będzie dobrze śmigać na N-ce. Kanał oczywiście dobiorę manualnie.
Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem
Niestety, nie wiem czy dam radę kablem to połączyć stąd też rozważam sieć bezprzewodową. Myślisz, że mogą być problemy? Dystans nie jest duży, raptem 5-6m a ściany nie są grube.
To się okaże dopiero po podłączeniu urządzeń ale nie zdziw się jak będą problemy. Przy takich odległościach i ścianach to kabel a dodatkowy router skonfigurowany jako AP (punkt dostępowy). Masz wtedy pewność że wszystko działa stabilnie.
Nie wygląda chyba zbyt obiecująco, z tym że obecnie pracuje w trybie G.
Czy w N może być lepiej? No i chyba tamten Netgear ma nieco lepsze radio niż mój obecny TL, a to on będzie "nadawał".
Nie jest źle. Jeśli możesz to ustaw routery na oknie "tak aby anteny się widziały"
Tryb G czy N wybierz w zależności od prędkości.
Jeśli do TP-Linka będzie podłączony tylko sprzęt po kablu to nie musisz włączać funkcji przekaźnika. Wtedy WiFi w routerze bedzie działało tylko jako odbiornik i nie będzie dodatkowo zakłócać transmisji.
Aby wybrać kanał to zrób jeszcze pomiar między domami czy tam są widoczne inne sieci. Narazie ustawił bym kanał 1.
A w trybie N nie będzie lepszego zasięgu? Z tym że połączenie chyba może być samo w sobie mniej stabilne?
Nie wiem czy dam radę tak je ustawić, aby się widziały. O ile okno w domu jest w tą stronę, to w małym domku z tej strony jest ściana.
A jak wtedy skonfigurować tego TP-Linka nie włączając w nim trybu przekaźnika?