Dziękuję Scotch za szybką odpowiedż,jeszcze małe pytanie jak zmienię te wszystkie dane w 'atm', 'wan', 'dsl') w pliku /etc/config/network to co mam nacisnąć w w WinSCP/zapisz?/ i jak ten router zrestartować/przez winscp?jeżeli tak to jak//czy w inny sposób.Pytania może śmieszne dla fachowców ale jestem laikiem w tych sprawach/i tak się cieszę że udało mi się wgrać samemu openwrt,oczywiście przy pomocy instrukcji/Dziękuję i pozdrawiam
Lepiej nie edytować plików unixowych na WinSCP, chyba że użyjesz zewnętrznego edytora Notepad++ inaczej plik bedziędzie miał zmieniony znak końca linii i może przestać działać pod linuxem.
No i zaczeły się schody,Scotch napisał /Plik najwygodniej edytować w WinSCP/a Heinz że przez notepad++/ale jak to wrzucić do routera przez ten notepad++/
tak samo jak przez winscp tylko w opcjach winscp - edytor ustaw tam zewnętrzny edytor notepad++ Oczywiście notepad++ musisz mieć zainstalowany.
Inaczej możesz zrobić tak że przekopiujesz sobie te pliki np na pulpit i edytujesz je w notepad++ i po zapisaniu prześlesz je do routera.
Napisałem "najwygodniej" przez WinSCP, ale Heinz ma rację bezpieczniej użyć np. Notepad++
Co do zapisu zmian, to zapisujesz przez: zapisz/save (ikonka dyskietki)
Router możesz zrestartować na kilka sposobów:
po zalogowaniu się do GUI (System/Restart/Wykonaj restart)
Witam, proszę o pomoc ,mam wgrane oprogramowanie openwrt i chciałbym zmienić na inny obraz /od kolegi lpm11/całą procedurę chcę przeprowadzić poprzez aktualizację/bez otwierania routera/i teraz mam problem w instrukcjach jest napisane że musi to być oprogramowanie z końcówką bin , a ja posiadam z końcówką image/innych nie znalazłem/Czy ktoś z kolegów wie jak to zrobić?
Wgraj "image" bo router nie patrzy na rozszerzenie pliku tylko na "magic" zawarte w obrazie. Dla większości routerów pliki firmware są z rozszerzeniem bin ale nie zawsze tak musi być.
Dzięki heinz za pomoc,całą operację chcę przeprowadzić bez otwierania router/td w8970openwrt/wg załączonej instrukcji"Przez sysupgrade
Należy wykorzystać plik z sysupgrade w nazwie.
Jeżeli już mamy działające OpenWrt - należy przesłać obraz do katalogu /tmp (np. przy pomocy scp czy winscp) pod nazwą code.bin, a następnie zalogować się na router i wykonać
# sysupgrade -n /tmp/code.bin
Jeżeli chcemy zachować pliki konfiguracyjne należy pominąć opcję -n. Ale ostrożnie z tym - z wersji na wersje format plików może się zmienić, więc może się zdarzyć, że coś po instalacji nowego firmware może nie działać tak jak powinno.
Sam proces trwa kilka minut; router samodzielnie się zrestartuje, więc należy być cierpliwym."
Czyli ten obraz co mam to mam mu zmienić nazwę na code.bin czy wpisać to tylko w terminalu.
Hi modem W8970 zawiesił się z powodu niepoprawnej aktualizacji. lampka zasilania jest włączona, a używana lampa Ethernet jest włączona i chcę ją przywrócić. Jestem tu nowy, i Turcja, dzięki.