Witajcie,
po awarii sprzętu (burza) musiałem wymienić router (taki sam model jak miałem poprzednio) + nowy (inny niż poprzednio ) rejestrator.
Niestety za nic nie mogę ustawić routera w taki sposób żeby mieć podgląd z kamer po wifi (również w komórce).
Rejestrator jest ok bo po podłączeniu monitora po kablu (ale tym od monitora) jest obraz.
Przy próbie połączenia się przez WIFI na laptopie (wpisując w przeglądarkę adres IP rejestratora) - mogę zalogować się do menu rejestratora mam podgląd z kamer jednak po kilku chwilach np.przy wylogowaniu się i ponownym zalogowaniu podglądu już nie ma (czarny obraz w okienkach kamer) .
Pomaga dopiero wyłączenie rejestratora i ponowne włączenie - obraz jest ale po jakimś czasie znowu zanika.
Poniżej screeny
P.S - i jeszcze jedno zauważyłem że z poziomu połączenia (gdy działa) się przez przeglądarkę pomimo że zalogowany jestem jako admin nie mogę zmieniać ustawień rejestratora - niby komunikat jest że zapisanie powiodło się jednak wracając ponownie na ustawienia sieci - nie ma żadnych zmian.
W IE dodałeś adres rejestratora do trybu zgodności?
Konfiguracja routera:
DNS-y wpisz od swojego dostawcy. Ważne jest wyłączenie UPnP w konfiguracji routera.
hej,
dzięki z zainteresowanie...
nie bardzo wiem o co chodzi - na router loguję się bez problemu przez IE także przez IE loguję się na rejestrator (po IP)
UPNP mam aktywane
autokonfiguracja - aktywne
Poczytaj w internecie bo nie będę przepisywał tego co już jest opisane - trzeba tam dodać adres IP rejestratora:
Wystarczy wykonać konfigurację jak w poradniku to wszystko (wyłączyć UPnP, dopisać DNS-y, zabezpieczyć routera).
zgodność zrobiłem...
UPNP - wyłączyłem (chociaż wyżej wskazywałeś żeby włączyć)
"dopisać DNS-y - nie wiem o co chodzi.
niestety podgląd nie działa...
CZy sugerujesz żeby przywrócić router do ustawień fabrycznych ???
P>S podpiętą mam neostradę...
[quote="tadolboss, post:5, topic:7989"]UPNP - wyłączyłem (chociaż wyżej wskazywałeś żeby włączyć)
"dopisać DNS-y - nie wiem o co chodzi.
niestety podgląd nie działa...[/quote]
Przepraszam czeski błąd się wkradł, UPnP trzeba wyłączyć.
Zrobiłeś ponownie uruchomienie systemu po zmianie w przeglądarce?
Problemu szukał bym w systemie operacyjnym lub działaniu przeglądarki. Masz do tego rejestratora jakaś aplikację dedykowaną?
przed chwilą ściągnąłem ze strony sklepu aplikację ....
skorzystałem z opcji wyszukaj urządzenie - znalazł z ustawieniami rejestratora...
wyskakuje komunikat że łączenie zakończyło się sukcesem - obrazu brak....
ponizej screen
i jeszcze z przechwyconymi ustawieniami (program cms)
Stawiam na jakiś problem z systemem lub antywirusem który masz zainstalowany na komputerze. Co to dokładnie za model rejestratora?
Sprawdzałeś czy ping do adresu IP rejestratora jest cały czas stabilny? Bo jeżeli tak to pozostaje kontakt ze sprzedawcą lub wsparciem technicznym rejestratora. Tu z routerem jest wszystko ok.
wiesz - zauważyłem że co jakiś czas zrywa mi połączenie sieci (brak internetu) czytałem trochę na innych forach i podobno pomaga wymiana zasilacza na mocniejszy...
ale nie wiem czy to może być przyczyna - myślę że nie bardzo.
Jutro napisze do sprzedawcy zobaczymy co on powie - pewnie powie że to router.....
dzięki za podpowiedzi - miłej niedzieli !
....żeby było ciekawiej to teraz nie mogę nawet na laptopie przez IE zalogować się do rejestratora po adresie IP.......
To jest jakiś trop, zrób mały test puść dwa okna cmd z pingiem do routera i rejestratora ping 192.168.1.1 - t i ping 192.168.1.188 - t sprawdź czy nie ma przerw:
W linku to oczywiście tylko przykład. Test musi iść równolegle w dwóch oknach.
Tu raczej tego nie pokazałeś!? Poproszę o taki screen gdzie będzie taka przerwa.
sorry - myślałem że ten wydłużony czas na obydwu screenach to przerwa .....
jeśli nie - to pingi są raczej OK
W tym czasie coś komunikowało się z routerem (wymiana danych) dlatego ping skoczył ale się nie urwał. Testuj a w tym czasie spróbuj się łączyć z rejestratorem. Sprawdź czy coś będzie się działo z pingiem.
...cały czas idzie równo ale przez IE nie mogę się zalogować "oczekiwanie na 192.168.1.188..."
przeładowałem kompa - po ponownym załadowaniu się systemu nie miałem neta - musiałem przerwać połączenie z siecią domową i na nowo się połączyć - pomogło ale przez IE nadal nie mogę - oczekiwanie itd.....
Adres jest cały czas ten sam na rejestratorze? Spróbuj wyczyścić historię w IE.
adres ten sam...
zrestartowałem rejestrator - pomogło , zalogowałem się przez IE jest obraz (póki co )