Mam problem ze stworzeniem sieci Wi-Fi, która nadawałaby sygnał połączenia z internetem.
Sytuacja wygląda tak: założyłem internet z Dialogu (przez światłowód) dostałem od nich router Corecess 3942-ES. Chciałem podłączyć swój router (TP LINK W8901g) aby odbierać sygnał przez Wi-Fi.
Długo szukałem jak go ustawić pod Dialog (zmieniłem Anex z A na B, przestawiłem VPI i VCI 1/32, połączenie Dynamic IP, LLC)
Od razu w kreatorze stworzyłem sieć Wi-Fi, jednak tu zaczyna się mój problem: po podłączeniu do sieci Wi-Fi nie ma połączenia z internetem, jednak kiedy połączę się z kablem przez ten mój router internet jest.
To po kolei:
- Założyli internet z dialogu przez światłowód i podłączyli do niego swój router (przewodowy jedynie)
- Chce stworzyć działającą sieć bezprzewodową - podłączam router TP Link do kabla Lan.
- Zmieniłem ustawienia routera z aneksu A na B, i ustawiłem połączenia tak, że teraz mogę połączyć się przez kabel wychodzący z Tp linka do laptopa (dioda Internet, ADSL nie świeci, świeci dioda wlan)
- Przy ustawieniach połączenia tworzę sieć bezprzewodową, odłączam połączenie przewodowe od laptopa i chce się połączyć z utworzoną siecią, łączy się ale brak jest połączenia z internetem - I tu jest problem jak skonfigurować parametry w routerze aby przesyłał sygnał.
Nie znam się na tych sprawach, więc prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie
Dorzucam ustawienia z routera
Co zrobić by to działało?
Prosiłbym o pomoc, bo już straciłem pojęcie co może być nie tak. Od tygodnia czytam tematy na forach ale nic mi tu niepasuje.