TP-Link M7350 - urządzenie pozwala na łatwe udostępnianie połączenia 4G. Wystarczy włożyć kartę SIM do urządzenia, aby błyskawicznie utworzyć internetowy hotspot z dwoma pasmami do wyboru. M7350 umożliwia łatwe udostępnienie połączenia 4G, o prędkości pobierania do 150Mb/s i prędkości wysyłania do 50Mb/s, nawet 15 użytkownikom jednocześnie. Dzięki niewielkim rozmiarom i pojemnej, wbudowanej baterii jest ono idealnym towarzyszem podróży, umożliwiającym korzystanie z Internetu do 10 godzin. Nowoczesny wyświetlacz TFT umożliwia łatwe sprawdzenie informacji na temat działania urządzenia, takich jak siła sygnału, typ sieci (4G/3G/2G), stan sieci bezprzewodowej, połączenie z Internetem, stan baterii oraz inne komunikaty.
Dodatkowym atutem tego routera jest serwer ftp. Dzięki możliwości zainstalowania karty microSDHC do 32GB możemy odtwarzać pliki takie jak filmy, muzyka, zdjęcia. Jeżeli mamy na karcie już jakieś pliki i jest ona zainstalowana to możemy przejść do odtwarzania. Pierwszą czynnością jest ustawienie przez jakie łącze będziemy udostępniać pliki. W tym celu logujemy się do panelu administracyjnego poprzez adres 192.168.0.1 login/hasło- domyślnie admin. Przechodzimy dalej do zakładki Advanced i dalej otwieramy Storage Sharing. Tutaj mamy do wyboru dwie opcje- Acces Mode By WiFi czyli dostęp tylko przez wifi oraz By USB czyli przez kabelek usb. Chcąc udostepnić zasoby naszego serwera przez wifi zaznaczamy opcję pierwszą i łaczymy się poprzez [ftp=ftp://192.168]ftp://192.168[/ftp].0.1. Oczywiście musimy być zalogowani do sieci nadawanej z tego urządzenia. Mamy także możliwość zapisywania plików do naszego ftp-a. Tu z pomocą przychodzi nam program File Zilla.
Ok miesiąc temu kupiłem M7350 w wersji sprzętowej V3.2. Niestety nie jestem zadowolony ponieważ urządzenie nie funkcjonuje prawidłowo. Otóż przy pracy WiFi 5Ghz co kilka/kilkanaście sekund następuje restart Wlan-u. Objawia się to przerywaniem działania WiFi, ikonka gaśnie i zapala się i zrywane jest na ten czas połączenie wifi. Widać to w logach M7350 - pojawia się log "restart wlan without reloading driver", "Wlan down", Wlan UP"...i tak w kółko. Na forum oficjalnym pojawił się podobny wątek z taką wersją sprzętową, więc jak widać nie jestem jedynym, który ma ten problem. Wgrałem aktualizację firmware dostępną na stronie TP-Link ale nic nie pomogło. Problem nie występuje gdy wifi pracuje na 2.4Ghz.
Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem?
Dodatkowo zakupiłem M7450 i tam nie ma takowych zjawisk.