Dzięki za informację, widać znaczącą różnicę w prędkości przesyłu danych.
Witam
Ostatnia mam nadzieję moja zmiana w sieci wifi.
Zaprzęgłem do pracy u mnie router Netgear R6200 Dual Band AC1200. Do niego dołączyłem kartę wifi AC1200 KILLER 1420 BCM4352 AZURWAVE. Tak napisali, ale raczej to nie jest Killer bo Killery są na Atherosie a nie na Broadcomie.
Ciekawostką jest to, że karta idealnie się sprawuje na 2.4GHz i bardzo dobrze na 5GHz.
Niemniej jednak na przykładzie ściągania pliku ze sterownikiem.
Plik, który na 2,4GHz sciąga się w niecałe 2 minuty, na 5GHz ściąga się 9 minut. Czym to idzie?
Prędkość na 5GHz jest niższa jak rozumiem?
Dokładnie. Mimo, że Windows w stanie połączenia pokazuje mi 866Mb/s, a w przypadku 2,4GHz pokazuje mi 300Mb/s. Odległość od routera nie ma znaczenia, gdyż laptop znajduje się około 1,5-2m od routera. Na 5GHz jest ustawiony w routerze kanał 36 i tryb do 867 Mb/s a w ustawieniach zaawansowanych karty ustawiłem w pozycji Numer kanału WZC IBSS 36(80MHz).
Chyba nic więcej w ustawieniach karty nie zmieniałem, ale może nie powinienem był nawet tego ruszać...
Sygnałowo jak to wygląda? Próbowałeś zmieniać kanały?
Powiem tak.
W routerze mam dostępne tylko 4 kanały: 36, 40, 44, 48.
Na karcie w częstotliwości 80MHz w wyżej wymienionym parametrze mogę ustawić tylko kanał 36. Pozostałe są dostępne w 20MHz i 40MHz, więc na chłopski roum nie będą działać w AC
Robiłeś jakieś pomiary, sprawdź czy sygnał jest stabilny a nie poszarpany (jakieś zakłócenia) bo to może mieć wpływ na transmisję. Odpal inSSIDer-a i popatrz czy coś się nie dzieje. Prędkość jaką pokazuje system nie zawsze jest możliwa do osiągnięcia.
Kreseczka jest prościutka. -25dbm pół metra od routera. Max rate AC pokazuje 54
54Mb/s miałeś na myśli?
Tak. Przepraszam za braki tekstowe i skróty myślowe
No to sam widzisz że coś jest nie tak w porównaniu z systemem który pokazuje 866Mb/s,
No tak. Tylko co jest nie tak. Może ustawienia routera? Tylko że ustawiony jest w trybie Ap i mam naprawdę niewielkie możliwości konfiguracji. Może wgrać dd-wrt? Tylko czy to coś da. Jak w razie czego wrócić do oryginału?
Przyczyn może być kilka (sterowniki, jakieś oprogramowanie w systemie które blokuje prędkość, uszkodzenie karty lub routera w paśmie 5GHz)
Z DD-WRT wracamy przez plik webrevert dla danego modelu
Karta odpada bo na poprzednim Killerem router tak samo pokazywał. Albo router albo jego konfiguracja.
Próbowałeś sieć bez zabezpieczeń czy coś się zmienia w kwestii prędkości? Nie wiem jak to jest w twoim Negearze ale może jakieś NAT-owanie programowe coś ogranicza!? Oczywiście strzelam trochę na ślepo.
Sieć bez zabezpieczeń - bez zmian - nadal według inSSIDera MAX RATE jest 54 Mb/s.
Zlikwidowałem AP w routerze i podłaczyłem neta przez jedno z gniazd lan, zresetowałem oczywiście jego ustawienia i bez zmian.
Może Windows coś blokuje... mam 10.
A może w routerze gdzieś trzeba włączyć jakieś przekierowanie nat, żeby hulało - też strzelam, bo nie jestem dobry w te klocki.
Trzecia opcja to wrzucić to dd-wrt i zobaczyć efekt... boję się jednak trochę, bo w razie czego nie wiem, czy poradzę sobie z powrotem do oryginalnego softu, czy nie uwalę routera...
Na tp-linku opłacało się przejść na alternatywne oprogramowanie...
Zawsze istnieje takie ryzyko
To jaki masz teraz router, skoro opłacało się przejść na alternatywne oprogramowanie piszesz w czasie przeszłym?
Przechodż śmiało na alternatywe, w razie czego pomożemy 
Z alternatywnego w przeszłości korzystałem na tp-linka wr841n i wr1043nd v2.
Przyznam się szczerze że zdradzilem tp-linka na rzecz netgeara i aktualnie mam router R6200v2 i z nim są jakieś mecze. System podaje prędkość przy 5GHz 866Mb/s a inSSIDer podaję przy mojej sieci AC w Max Ratę wartość 54Mb/s. Stąd pomysł wgrania alternatywy że może rozwiąże to tą dziwną sytuację. I autentycznie jeden i ten sam plik przy AC 867 w 5GHz ściąga trzy, cztery razy wolniej niż na 2,4GHz n300
Inssiderem bym się nie sugerował. Masz inssidera w wersji 4 i wyżej? inaczej nie pokazuje on pasma AC. Pasmo AC ma 80MHz?
W ustawieniach WiFi routera wybierz region/kraj US/USA wtedy powinieneś mieć dostęp do wyższych kanałów. Ja używam 149 kanału i na prędkość nie narzekam.
Co do alternatywy to warto spróbować. Ja używam DD-Wrt na Archer C9 i działa stabilnie.