Router bezprz. 3G/4G 150Mbps T

Jaką masz taryfę w Play? Pytam bo od kilku dni testuje właśnie internet z Playa :slight_smile: I póki co wrażenia super. Ja mam TP link WR1043ND z Gargoyle i do tego modem E3272 w wersji Hilink . Bez żadnego Huba działa super.

Play Online na Kartę 4G LTE 19zł starter i ten sam modem co ty tylko bez hilink kupiony na allegro modem wraz starterem za 199zł.Z początku też super działał bez HUB-a,problemy z rozłączaniem zaczęły się dopiero później przy pobieraniu plików a bez pobierania też czasem raz na trzy dni zerwało połączenie.

Ja E3272 miałem też jako nie Hilink lecz zależało mi na wymuszeniu pasma LTE i zrobiłem z modemu Hilink. Praktycznie bez obsługowy modem . Zasięg masz tzn usługę na modemie masz aktywną jak stracisz neta ? Wrzuć parametry sygnału z modemu jakie masz.

Jak modem mam wpięty do rutera to w tedy nie mam możliwości wejścia do menu modemu,jak włożę modem bezpośrednio do kompa to startuje mi programik modemu PLAY ONLINE i tam pokazuje zasięg i ustawienia połączenia np.AUTO lub tylko LTE lub tylko HSPA+,
Mam też stary modem 3G z hilink i tam się loguję przez przeglądarkę bez względu na to gdzie jest podpięty czy w komp lub router.
Jak to zrobiłeś że bez hilink masz z hilink czy logujesz się przez przeglądarkę do tego modemu? bo wyczytałem w necie że wszyscy wolą bez hilink !!

Tak loguję się przez przeglądarkę niezależnie czy modem mam wpięty w routerze czy w laptopie . Adres modemu to 192.168.1.1. Zapoznaj się z tym wszystko ładnie opisane:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40841

Ja wg. tego poradnika robiłem . Hilinki działają jako karta sieciowa i czasem jest problem jeśli chodzi o dostęp z zewnatrz sieci bo masz 2 razy NAT .

Jaką prędkość osiągasz na tym modemie ?
jakie jest hasło przy upgrade do hilink ?

Oddalony jestem od BTS-a 8 km , prędkość na modemie mam max 35Mb/s i upload 13Mb/s.

Kod uzyskujesz na podstawie imei modemu który masz pod klapką wpisujesz na tę stronkę i generuję Ci kod http://a-zgsm.com/freecode/

W modemie po zmianie firmware na HiLink większej różnicy nie widzę opcje połączenia identyczne do wyboru ,prędkość ta sama,jedyny plus to mogę widzieć menu modemu z każdego komputera w domu połączonego kablem.

Czy teraz, jak masz HiLinka router zrywa połączenie? Masz wymuszone LTE?

Kolego na forum Play doczytałem że operator miewa od jakiegoś czasu właśnie chwilowe zaniki LTE. Dużo osób skarży się właśnie na zerwania połączenia . Co prawda też czasem ich doświadczam .

Jak na razie nie zerwało połączenia przy zwykłym korzystaniu zobaczymy jak przy pobieraniu,korzystałem z play LTE na kartę ale promocja się skończyła ,teraz korzystam z abonamentu orange i nie ma możliwości wyłączenia kodu pin no właśnie jak miałem nie HiLink to mogłem sobie w routerze zapisać pin i zapamiętywał a teraz w HiLink niema takiej opcji zapamiętania kodu pin i po wyłączeniu prądu modem się nie połączy trzeba ręcznie wpisywać pin.

Włóż kartę do tel i na telefonie wyłącz PIN .

Skończyło się tylko darmowe LTE za 30 zł . Usługa LTE za 45 cały czas jest aktywna .

Wyłączenie pinu jest przez sieć dla abonentów orange zablokowane w trosce o bezpieczeństwo abonenta tak mi odpisali i rzeczywiście w telefonie też nie da się go wyłączyć można tylko go zmienić .

W wersji HiLink modem sprawuje się lepiej tzn.prędkości ms trochę mniejsze ale nie traci neta podczas ściągania choć zauważyłem że router na moment traci połączenie z modemem ale po paru sekundach sam przywraca połączenie natomiast nie HiLink jak już stracił połączenie to nie nawiązał trzeba było wyłączyć prąd na moment.Potestował bym z Gargulcem ale zauważyłem że tam modem LTE trzeba inne ustawienia dać niż modem 3G bo czasem używam dwóch modemów a w fabrycznym firmware tylko przepinam czasem inny modem i każdy łączy automatycznie.

Tak musisz ustawić modem jak na sreenie .

Modem jako HiLink lepiej współpracuje z routerem bez względu jakie firmware siedzi w routerze czy gargulec czy tp.

Tutaj masz jeszcze wady i zalety modemu w wersji Hilink i nie Hilink
HiLink
zalety

• mniejsze obciążenie urządzenia (routera, komputera etc.), łatwiejszy w użyciu, możliwość automatycznego wznawiania połączenia, konfiguracja przez web, łatwość instalacji w systemach windows piszą że sprowadza się tylko do włożenia w usb gdzie instalują się maks 3 sterowniki, ponoć działa stabilnie, większa wydajność (wyższe transfery) i czułość (lepszy poziom sygnału) np. względem Huawei E398 zarówno w HSPA-DC jak i LTE.
    wady
  • brakuje ręcznego wyboru częstotliwości np. UMTS900/2100 o czym pisałem w poście nr 10 oraz informacji o BTS (LAC i CID) choć z czasem może to się przeskoczy, przeglądając rosyjskie fora widzę że panowie już z tym tematem działają
  • wbudowany nat, czyli we współpracy z routerem mamy podwójny nat, brak możliwości łączenia się z zewnątrz
  • problemy z uruchomieniem na androidzie
    Zwykły
    zalety
  • pełna kontrola wszystkich parametrów, co w pewnych okolicznościach może mieć kluczowe znaczenie, wsparcie i modyfikacje openwrt, głównie Cezary np. Aero2 - automatyzacja resetowania połączenia
  • o jeden nat mniej co w przypadku wykupienia u operatora publicznego IP, prawdopodobnie daje możliwość łączenia się z zewnątrz
  • większe prawdopodobieństwo uruchomienia na androidzie
    wady
  • bardziej skomplikowana instalacja konfiguracja, chyba że jest już gotowiec i można wyklikać np. Gui Gargoyle
  • za wznawianie połączeń odpowiada oprogramowanie sterujące zainstalowane w komputerze lub routerze
  • większe obciążenie routera, większe tendencje do nagrzewania się (pewnie zależy od modelu), ponoć mniejsze transfery ?
  • cena zwykle jest droższy od hiLink
    Tekst skopiowany z forum eko.one.pl

Według mnie zanim wgrałem HiLink transfery miałem trochę wyższe nawet o 10 mega a przy przeglądaniu stron a o 2 mega przy pobieraniu filmów w sieci play no ale być może teraz jest trochę wolniejszy bo tam zakończyli promocje LTE i przechodzą na inne stawki i taryfy straszny bałagan się zrobił jak można przeczytać na forum play-ja.

Tak zgadza się transfery coś spadły , ale miejmy nadzieję że się z tym uporają .

Ostatnio testuję router bez HUB-a i jak na razie jest ok.być może jest niepotrzebny ,gdy miałem modem bez HiLink to hub stabilizował połączenie a w HiLingu nie widzę różnicy jak na razie ,może zamiast huba trza było lepszy router kupić bo i wifi tego modelu też słabiutkie 5 metrów przez dwie ściany ledwo jedna kreska zasięgu.