Witam
Mam problem z routerem. Na telefonie siostry wgl nie łapie wifi. Na lapku, moim tel wszystko ładnie śmiga. Do innych wifi może się podłączyć i działa, a na tym nie. Przywracałem fabryczne w tel i nic to nie pomogło. Router pracuje w trybie 2.4GHz. Prosze o pomoc
zmień kanał wifi na 1, 6 lub 11.
Przeskanuj sieć przez inssider lub WiFi Analyzer
Wrzuć też screena na forum z zakładki Wireless Settings .
Kanał zmienie jutro i dam znać czy coś sie zmienilo.
Jeszcze pokaż zakładkę DHCP Settings .
W DHCP settings dopisz sobie Primary/secondary DNS od operatora lub google ( 8.8.8.8 i 8.8.4.4).
W zakładce Wireless wybierz inny kanał niż automatyczny.
Zmieniłem kanał na 6 i te DHCP. Nadal to samo. Z wifi się połączy, ale nie otworzy żadnej strony.
Połącz się komputerem i daj ipconfig /all:
Zabezpieczenia sieci jak masz ustawione - WPA2/AES?
Zabezpieczenie WPA2.
No tak ale czy AES czy TKIP albo auto? Sprawdź dokładnie.
Tak teraz czytam, sieć jest w ogóle widoczna na tym telefonie?
Auto.
Jest widoczna, wpisuje hasło, normalnie łączy tylko, że żadnej strony nie otworzy ani nic co jest związane z internetem.
Czyli ustaw tak jak pisałem WAP2/AES (po zmianie reboot routera). W konfiguracji telefonu "zapomnij" sieć i połącz się ponownie.
Po tej zmianie wgl nie mam Internetu na komputerze. Zmienilem spowrotem ale dalej nie ma. W końcu zresetowalem router do ustawień fabrycznych i nic. Gdy dalem rozwiąż problem to pisze zeby zresetować router. Resetowalem kilka razy i nic. Skonfigurowałem router od nowa z plytki i nic...
O to chodzi aby usunąć sieć z systemu i ponownie połączyć się z siecią routera.
Wpisujesz login i hasło poprawnie?
Mógłbyś napisać jak to zrobić?
Szukałem w Google ale tam jest tylko o sieci bezprzewodowej a komputer mam podłączony po kablu.
Tzn jakie haslo? Przy konfiguracji?
Login i hasło od dostawcy jeżeli chodzi ci o konfigurację dostępu do internetu, Bierz pod uwagę że nie widzę w którym miejscu jesteś i czy masz dostęp do internetu na routerze.
Przy konfiguracji nie musiałem wpisywać żadnych loginow/hasel. Gdy kupiłem router sam go skonfigurowałem i byl Internet i po kablu i wifi.
Co masz w ipconfig /all po podłączeniu komputera do kabla dostawcy (bez TP-linka):
Nic mi to nie daje bo brak dostępu do internetu. Co to za dostawca? Ma w sieci jakieś filtrowanie adresów fizycznych lub inna autoryzację dostępu?