Problem z TL-WR702N

No raczej nie skorzysta艂e艣 z moich porad, nadal masz domy艣lny adres IP 192.168.0.254 a ja m贸wi艂em 偶eby艣 ustawi艂 taki z podsieci Sagemcom-a czyli 192.169.1.254

Sorry, ale slecze przy tym od poludnia i juz nie ogarniam. Nie wiem czy o to ci chodzi, ale z tego screena wynika ze Sagecom ma inne IP. Chyba tylko 艂opatologicznie do mnie dotrze jak to zrobi膰 :smiley:

A jak nie to, zostawie to na jutro i na swiezo do tego podejde.

Sam widzisz 偶e adresy s膮 w dw贸ch r贸偶nych podsieciach.

Tak, ale zostawie to na jutro, dzisiaj juz nic nie zrobie, a raczej tylko zepsuje. Dzieki za pomoc, obym jutro nie musial ciebie meczyc :stuck_out_tongue:

http://www.tp-link.com.pl/resources/software/TL-WR702N_V1_141203.zip pobierz i uaktualnij soft.

Wgranie najnowszego software, dalo tylko tyle ze w zakladce network -> lan, pojawila sie opcja addres type i moge ustawic na smart ip.
Juz sie troche w tym wszystkim pogubilem wiec zacznijmy moze od nowa :smiley:
W pol膮czeniu lokalnym ustawiam wartosci, kt贸re podane sa w poradniku czyli Adres IP: 192.168.0.10
Maska podsieci: 255.255.255.0. Robie dalej wg poradnika. To co zrobilem jak sie domyslam sie nie wystarcza.

Nastepnie wg tego poradnika:

Krok 1 omijam, bo nie wiem jak to u mnie zrobic.
W zakladce netowork -> kt贸re IP mam wpisac? 192.168.1.1?
Nastepne w zakladce DHCP mam wpisac jakies IP, czy dac po prostu DISABLE?
@edit, udalo mi sie skonfigurowac, tak aby odbieral internet przez komputer, jednak gdy podpinam go do dekodera, nie dziala

To teraz tak: je偶eli masz podpi臋ty do dekodera to wejd藕 w ustawienia, odszukaj zak艂adk臋 SIE膯 i ustaw na automatyczne uzyskiwanie po艂膮czenia. Bynajmniej tak jest u mnie w HD5000. Nie wiem natomiast jak jest w HD6000.

Niestety, nie mozna tak ustawic w HD 6000

Pierwsza sprawa to poprawna konfiguracja WR702N potem dopiero pomy艣limy o tunerze.
Krok 1 - w poradniku ci臋 nie dotyczy bo masz inny router - Sagemcom-a zostawiasz w spokoju.
Krok 2 - adres mo偶e by膰 192.168.1,211 jako static IP o na taki adres logujesz si臋 po zmianie
DHCP Settings robisz tak jak w przyk艂adzie ale brama (Default Gateway) 192.168.1.1 i DNS-y 194.204.159.1 i 194.204.152.34

Reszta konfiguracji tak jak w przyk艂adzie:

@Administrator, dziekuje bardzo, router laczy sie z internetem przez komputer. Byl jeden maly problem 2 adres DNS nie dziala, pisalo ze jest "invalid"
Jak rozumiem, to jeszcze nie wszystko?

Z komputera pod艂膮czonego do WR702N mo偶esz pingowa膰 adres IP Sagemcoma czyli 192.168.1.1

Tak, moge, ale ku czemu to sluzy? Wpisa艂em polecenie tracert ip modema

Natomiast z polecnia ping -t 192.168.1.1 w "uruchamianie" ping skakal o 1 do 180

Pokazuje tras臋 pakiet贸w do hosta wpisanego w poleceniu

Jaki masz poziom sygna艂u na WR702N z Sagemcom-a (AP LIST).

Je偶eli masz ju偶 dost臋p do internetu na kompie przy pomocy 702 to teraz trzeba zaj膮膰 si臋 dekoderem i jego ustawieniami.

Nie wiem jak to moge sprawdzi膰. Jes艂i wyjme swoja karte bezprzewodowa ( TL-WN722N ), to w ogole nie moge zobaczyc jaki mocny mam sygnal.

Ogolnie z TL-WN722N do Sagecoma mam 5 kresek.
W ustawieniach dekodera jedynie co mozna zrobic to polaczyc sie przewodowo, (wpisujac ip, dnsy itp) co w moim przypadku odpada. Albo bezprzewodowo gdzie, wystarczy tylko podpiac router, reszta to formalnosc.

I o tym ca艂y czas pisz臋. Od routera ju偶 przewodowo i tu musisz ustawi膰 dekoder.

Bezprzewodow tego nie da sie zrobic? Nie mam tak dlugich kabli zeby podpiac to wszystko przewodowo

Kolego ju偶 mi r臋ce opadaj膮. Bezprzewodowo tzn. za pomoc膮 routera WR-702N. Ten router ma 艂aczy膰 si臋 po wifi z sagemem a dalej do dekodera ju偶 kablowo i w HD6000 musisz wej艣膰 w zak艂adk臋 Sie膰 i da膰 na automatyczne ustawienie. Czy to jest jasne?

:smiley:
Mia艂em tak ca艂y czas i wr-702n dalej nie 艂aczy sie z dekoderem.

Pod艂膮cz go jeszcze raz do dekodera, wejd藕 w ustawienia sieci 6000 i poka偶 co tam jest. Masz ustawiony adres Static IP na 702 z podsieci膮 Sagema ale spoza jego zakresu DHCP? Poka偶 te wszystkie ustawienia.

U mnie dzia艂a to nast臋puj膮co:

  • LAN WR-a ustawiony jako Static IP - podsie膰 routera g艂贸wnego reszta adresu spoza zakresu DHCP
  • WR ustawiony jako Client
  • 艂膮czy z sieci膮 g艂贸wn膮 + has艂o
  • 702 pod艂膮czony do portu usb dekodera i do LAN
  • HD 5000 ustawiony na automatyczne ustawienia sieciowe

Jaka jest odleg艂o艣膰 pomi臋dzy dekoderem a Sagemem i czy po drodze s膮 jakie艣 przeszkody typu 艣ciany, meble? Sprawdza艂e艣 jak膮 si艂臋 sygna艂u masz przy dekoderze.