Problem TPLINK-TD-W8901G + TPLINK WR841N


(Poncjusz) #1

Witam serdecznie mam problem z którym próbowałem się uporać od tygodni niestety poległem. W domu używam routera TPLINK-TD-W8901G pracował, który sumiennie pracował sporo czasu. Niestety jego zasięg zmalał i już nie mogłem odbierać go w pokoju obok przez 2 ściany. Dlatego postanowiłem rozszerzyć sygnał przez modem TPLINK WR841N. W domu wszystko podłączone jest do stacjonarnego przez kabel wszystko tam działa OK, brat w pokoju ma laptop jemu działa idealnie internet. Mnie działa max przez 10 min po czym muszę odczekać z 2 min zanim powróci internet. Czasami komputer jest połączony do sieci lecz internet nie działa co najlepsze komunikator gadu gadu działa.Nastepnie muszę zresetować komputer żeby działało nie wiem co mam dalej zrobić

to co już udało mi się robić to:

  • Klonowanie MAC
  • ustawienie DNS Neostrady w wr841n
  • wyłączenie opcji oszczędzania energii pod karta sieciową
  • ustawiłem ręcznie całkowicie opcje wr841n kilka razy
  • pod inSSiderem sieć cały czas nadaje
  • karta sieciowa oraz modem mają najnowszy firmware
  • w opcjach wr841n jest ustawione na dynamiczny adres ip

Podkreślam, że wszędzie indziej działa mi internet idealnie tylko nie u mnie w domu czekam na wasze rady drodzy koledzy !


(Marcin) #2

Nie bardzo rozumiem z twojego opisu jak nasz podłączony WR841 w sieci do W8901g i jak skonfigurowany?


(Poncjusz) #3

Sprawa wygląda nastepująco jest podłączony W8901g skonfigurowany na PPOE/A ponieważ od dostawcy internetu dostałem dane i oczywiście dopóki sygnał nie zaczął zanikać działał idealnie. Po czasie gdy chciałem zwiększyć sygnał dokupiłem WR841N i podpiąłem go kablami do W8901g.
Dodam tyle, że zainstalowałem z płyty to co było do zainstalowania i teraz podczas logowania do panelu administratora mam panel WR841N. Skonfigurowany na Dynaiczne IP, DNSY Neostrady sam dodałem. Sieć nadaje, można się do niej podłączyć. Dodam, że w innych sieciach gdzie jest nawet 5 komputerów podłączonych działa bez zarzutów.


(Marcin) #4

Łączysz do WAN(niebieski) na WR841 czy do jednego z 4 portów LAN?


(Poncjusz) #5

Aktualnie jestem poza domem ale zdaje mi sie, że jest podłączony pod WAN.


(Marcin) #6

Sprawdź adres IP na WR841N musi być z innej puli niż na W8901g
Przykład:
W8901g - 192.168.1.1
WR841N - 192.168.100.1 a port WAN jako Dynamic IP o ile połączenie internetowe (login/hasło) masz skonfigurowane na routerze W8901g.


(Poncjusz) #7

Witam pula ip jest inna. Na W8901g jest połączenie skonfigurowane na login hasło, a na 841n dynamic ip sęk w tym, że u brata działa bez zarzutów.


(Marcin) #8

Daj obrazek ze Statusu WR841, kabel masz fabryczny czy robiony własnoręcznie?


(Poncjusz) #9

Niestety w najbliższym czasie nie będę w domu ale wszystko pamiętam idealnie bo spędziłem przy konfiguracji całe dnie więc służę informacjami. Wszystko było nowe już sam się zastanawiam czy nie zainwestować pieniędzy w jakis ADSL D-Link i mieć już spokój.
Z ciekawostek podczas gdy gg działało byłem podłączony do sieci, a strony mi się nie ładowały z konsoli admina normalnie pingowało mi strony.


(Marcin) #10

Wygląda na problem z DNS-ami ale trudno coś powiedzieć nie widząc konfiguracji -


(Poncjusz) #11

Właśnie z tej konfiguracji ostatnio korzystałem i taką pozostawiłem jednak w DNSach mam wklepane DNSy neostrady, pamiętam jednak, że korzystałem również z opcji z 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4 i też nie przynosiło skutków już myślałem, że może cos z laptopem jest nie tak jednak gdzie indziej działa bez zarzutów.


(Marcin) #12

Czekamy na zrzuty z konfiguracji i Status routera. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.


(Poncjusz) #13

Przesyłam zrzuty temat jak najbardziej się powtarza !

Ustawienia takie jak wcześniej opisałem mogę dorzucić więcej screenów.


(Marcin) #14

To teraz jeszcze zrzut z ipconfig /all kiedy jesteś podłączony do WR841 -


Bo tu wszystko wygląda OK


(Poncjusz) #15

Oto nowa porcja
1.


(Marcin) #16

Komenda ping wp.pl i ping 8.8.8.8 czy serwery odpowiadają?


(Poncjusz) #17

Tak odpowiadaja ale oczywiście gdy mam dostęp do internetu.


(Marcin) #18

Cały czas mówimy o połączeniu przez WR841N nie interesuje nas w tej chwili inna konfiguracja (podłączenie). Więc zapytam jeszcze raz czy podane serwery odpowiadają na ping w konfiguracji W89010<- kabel ->WR841N<-komputer> bo chyba o to ci chodzi?


(Poncjusz) #19

Tak dokładnie, odpowiadają.


(Marcin) #20

Po otwarciu przeglądarki masz dostęp do internetu?