Witajcie,
Chciałbym zamontować kamery na parterze w budynku.
Aktualnie posiadam WIFI ta jak na rysunku.
Potrzebuję podłączyć rejestrator kablem RJ45 do routera i w tym celu doradzono mi zakup AP.
W jakim trybie ma on być ustawiony tak abym mógł mieć podgląd z kamer zarówno w LAN jak i przez internet ( o przekierowaniu itd wiem - a może powininem przekierowywanie ustawic także na routerze na parterze?)
Dziękuję za porady bo ustawiając jako repater coś sie wysypuje i nie da się wejsc na router...
Co to za AP (model)? Jak skonfigurowany (adresacja i tryb pracy)? Co to za rejestrator (model)? Jak skonfigurowany (adresacja)? Trochę mało danych technicznych.
Pomysł z repeaterem dla rejestratora nie jest trafiony. Multimedia podłącza się kablowo do głównego routera.
REJESTRATOR BCS-NVR0401E
TP-LINK TL-SF1005D - switch
TP-LINK TL-WA701ND - AP ( na screenie napisalem tez)
rejestrator wpisany do sieci, z koncowka 224.
AP nie ustawilem ponieważ nei działa on poprawnie.
Local wirelles network mam dać to samo ssid co cała sieć wifi czy może być inna ?
JEszcze drugi problem mam, że wchodząc na strone przez IP rejestratora nie che mi pobrać certyfikatów ActiveX - nie pyta nawet o to. Próbowałem wyłączać w zabezpieczeniach IE ale nic to nie dało
To możesz nawet wyłączyć przez disable wireless local network bo po co i kolejna sieć bezprzewodowa. Potrzebujesz sieć kablowo do rejestratora.
Najlepiej przeglądarka IE, włączasz lub na monitoruj wszystkie ActiveX-y plus dodajesz adres IP do witryn zaufanych. Wszystko robisz w opcjach internetowych->zakładka zabezpieczenia.
OK , radio wyłączone.
Zastanawia mnie fakt, jak teraz kombinuje trochę z sieciami to Gargoyle router nie da sięjuż na niego wejśc ani przyłączyć do sieci. Rozsyła sygnał ale daje jakieś dziwne IP z puli 169....
Wszystkie adresy IP urządzeń w sieci musisz mieć ustawione w tej samej podsieci. 169... to adres systemowy nadawany przy braku adresu z DHCP przez sam system operacyjny. Coś masz namieszane w tej konfiguracji. Tak jak prosiłem daj obrazki (statusy urządzeń) lub opisz wszystkie konfiguracje urządzeń w sieci z adresami IP.
czy przekierowywanie portow powinno byc takze na AP ustawione?
Dodam że będąc przy AP, mam podgląd przez WIFI na kamere przez PSS program. lub na komórce. Niestety jak jestem w zasięgu repeatera to nie wykrywa już kamer
To przekierowanie nic nie daje w sieci bo nie masz publicznego adres IP na WAN-ie routera, czyli kamery nie będą widoczne w internecie.
Daj z komputera ipconfig /all kiedy łączysz się przez sieć z głównego routera a następnie ipconfig /all z tej przez repeater.
W głównym routerze możesz dopisać DNS-y do DHCP Settings plus wyłączyć wszystkie automaty w konfiguracji (konkretne wartości kanału i rodzaju zabezpieczeń).
Jeżeli nie wiesz jak zrobić komendę ipconfig /all to masz linka -
To samo poproszę gdy łączysz się przez sieć ze wzmacniacza albo podłącz się w miejsce rejestratora kablowo i sprawdź od razu adresację i dostęp do internetu.
już nie wiem, teraz po wifi w programi PSS nie łączy się z rejestratorem
na aP nie da sie po wifi wejsc - po resecie ap, jest ok z tym i laczy.
rozmawialem z dostawca intern. mowi ze musi byc przekonfigurowane od anteny AP najpierw, IP mi zrobi globalny i sprobuje to ogarnac ;)dzieki za pomoc!!!
w konfiguracji AP masz bramę 255.0.0.0 a powinna być 255.255.255.0.
Rozumiem że sieć/internet działa za repeaterem? podłącz też komputer pod AP kablem i sprawdź czy tam też działa.