Znajomy posiada internet Neostrada 10 MB/s o to właśnie takie routery:
TD-W8901G
Livebox 2.0 ZTE ZXV10 H202N
Do tp-linka jest podłączony kabel telefoniczny. Posiada on ip 192.168.1.2, natomiast Livebox z TP-Linkiem połączony jest kablem internetowym i posiada adres IP 192.168.1.1
Powiedzcie mi czy to prawidłowo działa? Bo dziwne, że czasem ma 3 kreski sygnału, a połączyć się nie można.
Każdy router posiada inną nazwę SSID.
Musi wyłączyć DHCP na LB.
Pisałem na LB (livebox) na głównym pozostaje konfiguracja.
Mam dobrze ustawione? Mam coś jeszcze pokazać?
Jeżeli TP-link jest głównym routerem (linia tel) to na nim musisz włączyć DHCP-enable.
I jakie mu przypisać dane?
TP-link 192.168.1.2 - DHCP 192.168.1.10 - 192.168.1.100
LB 192.168.1.1 - DHCP nieaktywne
Podłączę jeszcze jakoś do tego tp-linka taki AP Edimax EW-7206APg lub TP-LINK TL-WA500G? Bo nadal nie mam w niektórych pokojach sygnału lub jest za słaby na połączenie.
Zmień zasilacz na 12VDC 1A a zobaczysz poprawę w nadawaniu radia.
Czty, aby napewno wymiana zasilacza da takie rezultaty? :o Pierwszy raz o tym słyszę :o
Pokaż nam jeszcze pomiary z inSSIDera z tych pokoi. Zdarza się ostatnimi czasy iż zasilacze do routerów są kiepskiej jakości, słaba wydajność napięciowa i prądowa.
Gdy jeden lub dwa laptopy znajdujące się bliżej routera korzystają z internetu to w tym pokoju problem jest z połączeniem się z siecią.
Siła sygnału bardzo niska. Do poprawnego działania maksimum jakie musi być to -70dBm. U ciebie jest ta wartość przekroczona.
Da się w tym pokoju podłączyć AP?
Czy się da? Tak, fizycznie się da tylko może być problem z połączeniem i jakością sygnału internetu. Nawet jeżeli urządzenia połączą się w jakiś cudowny sposób to może dochodzić do bardzo częstych zrywań sygnału. W takim przypadku polecić mogę rozwiązanie na PLC-sieć elektryczna.
Powiedz mi tylko czy będzie to tak działać. Internetu niema w dobudówce, gdzie jest osobny licznik z prądu. Jeden bym musiał podłączyć gdzieś obok routera, a drugi w dobudowanej części domu gdzie niema internetu.
Gwarancji nikt co nie da na różnych fazach na pewno będzie mniejszy transfer -
Tak jak pisał Admin. W niedługim czasie będę miał okazję przetestować zestaw WPA-4220 w takiej konfiguracji jak pisałeś to będę wiedział więcej. Na chwilę obecną możesz zakupić dowolny zestaw z możliwością zwrotu i przetestować.
Gdzie takie coś zakupię z możliwością zwrotu?