Witam Was!
Przybywam z problem, którego rozwiązania nigdzie nie mogę znaleźć. Jest dość rzadko poruszany, choćby tutaj-> http://www.eightforums.com/network-sharing/36895-computer-disappears-local-network-after-few-hours-2.html#post353178
Router: urządzenie ADSL TP-Link TD-W8961ND, V3 - firmware wydaje się być aktualne
Łącze: Netia
Charakterystyka sieci:
a. router do którego po kablu podłączony jest serwer NAS od Synology
b. laptop i tablet, oba na Windows 8.1 - współdzielą mysz i klawiaturę, współdzielą wzajemnie swoje zasoby w bibliotekach
c. drukarka po WiFi
d. drobnica w postaci telefonów
Problem:
Po kilkunastu godzinach bądź dobie urządzenia w sieci lokalnej nie widzą się wzajemnie lecz nadal mają dostęp do internetu w świetnej jakości i stabilności. Serwer Synology znika mimo że da się wejść na jego zaplecze po IP (tu ciekawostka: IP nie jest widoczne na liście urządzeń w panelu admina TP-Link, to jednak nie jest problemem).
Tymczasowe rozwiązanie:
Reset routera bądź chociaż zmiana kanału WiFi - całość działa natychmiast. Niestety do czasu i tu ciekawostka: urządzenia nie widzą się zawsze 'rano'. Przypuszczam więc że ma to związek z wyłączeniem/uśpieniem urządzeń lub ich obniżoną aktywnością.
Wykluczone:
Oszczędzanie energii kart sieciowych w komputerach, wyłączone a poza tym problem pojawił się wraz z nowym routerem. Problem dotyczy też urządzenia połączonego po kablu oraz drukarki.
Ten sam zestaw laptop+tablet współdzielą mysz i klawiaturę oraz widzą się wzajemnie w każdej innej sieci bardzo stabilnie i także ponad dobę.
Wyłączyłem coś co jest określone w sekcji LAN jako Multicast i IGMP - zupełnie bez wpływu na powyższy problem. (Przy okazji pytanie też jak powinienem to skonfigurować poprawnie?)
Rozważyłem już chyba wszystko choc przyznaję, że o ustawieniach sieci mam niestety marne pojęcie