Witajcie 
Kupiłem modem E3372s-153 Hilink z sieci Megafon oraz antenę dualną 15dBi z Cybertecha. Router (z najnowszym Gargoyle) mam podłączony do komputera kablem, na modemie wymuszone tylko LTE na 1800Mhz, prędkość niemal ciągle ta sama na speedtest: download 40mb/s, a upload 20mb/s. Gdy wybiorę na modemie tylko UMTS na 2100Mhz, dowload na zasięgu DC-HSPA+ wynosi około 11mb/s, a upload 5-6mb/s (dziwne, bo na panelu 17dBi, chociaż może trochę źle ustawionym, miałem połowę tego :o ). Problem polega na tym, że zasięg wifi jest taki sam, a różnica w prędkości ogromna: na LTE wystarczy że odejdę przynajmniej dwa metry od routera i jest ogromny ping i połowa prędkości tej z komputera, a im dalej tym prawie wcale nie działa. Natomiast jeśli mam ustawione tylko UMTS, to prędkość prawie że nie maleje względem prędkości z komputera, nawet jak jestem piętro niżej. Co zrobić aby na LTE także działało normalnie? Przedłużacz USB coś zdziała? Mam hub aktywny taki chiński z allegro, może od nowości raz podłączony więc raczej nie uszkodzony, a gdy wpinam do niego modem, a hub do routera to on nawet go nie wyszukuje (komputer też jeśli hub podłączę od razu do komputera).
Pozdrawiam i dzięki z góry 
Pokaż skan z programu Inssider , screena wrzuc na forum .
Jeżeli już to hub musi być aktywny czy musi mieć swoje zasilanie zewnętrzne.
Tylko że ja mam komputer stacjonarny podłączony kablem do routera i prędkość na nim jest niemalże stała, a mniejsza transmisja jest na telefonie, więc nie wiem skąd te skany wezmę
Tak ten chiński hub jest aktywnym, 2A
Wifi analyzer na tel pobierz .
Jeden screen zrobiony na włączonej sieci DC-HSPA+ około 8 metrów i dwie ściany od routera. Na LTE wyszedł taki sam sygnał, więc nie dodaję 
Pokaż bo narazie nie widać nic .
Sygnał sam w sobie nie jest najlepszy pod względem wydajności.
Pomiar był w innym pokoju, raczej najdalszym od routera. Po prostu zasięg ciągle jest ten sam, tylko że na trybie "tylko LTE" zamula już po najmniejszym oddaleniu się od routera :-\
Pokaż jak masz wirelees ustawiony na routerze .
Szerokośc kanału ustaw na 40 MHz. Zapisz ustawienia .
Niestety bez zmian :-\ Ustawiane było drugi kanał powyżej oraz poniżej
Zaloguj się na modem i ustaw wszystko na auto.
Zmiana na auto moim zdaniem tylko spowolni wszystko, bo zamiast jednej sieci będzie tylko wszystko mieszało, jakieś inne pomysły? 
Nie kolego, nie powinno być mieszadła. Modem sam w sobie dobierze sobie prędkość i jakość usługi. Wszystko zależy też jak daleko jesteś od BTS-a. Jaka lokalizacja.
No to wybrałem auto, modem zaczął wariować. Ping co prawda skakał między 270 a 350 ms w przeciwieństwie do wcześniejszego 700-900. Co do prędkości to raz albo nie wysyłał, albo nie pobierał, a nawet jak udało się to i to - prędkość niższa o prawie połowę od DC-HSPA+ 
Jaka odległość od najbliższego BTS-a na podstawie BTSearch.
4,66 km. Nie wiem w czym mają pomóc te informacje jeśli na komputerze są bardzo dobre prędkości i wszystko jest jak należy, a chodzi mi tylko o te Wifi 
Zobacz te prędkośc o ktorej piszesz na innym sprzecie niz tel czy tez będa takie problemy . Bo w konfingu wyglada wszystko ok . Antena która masz dziala na pasmie 1800 MHz i niema sensu przełączac modemu na inne czestoliwości , Jesli tak to inna antena . Ta jest typowo do LTE na pasmo 1800 MHz