hej wstawiam plik network:
network (867 bajtów)
heinz ustaw tak by WAN chodził na LAN1
Dziękuje
podmieniłem pliki niestety nie mogę wejść poprzez kabel do ustawień routera nie ma sieci wifi dioda od zasilania PWR świeci , od wifi brak co się stało?
Nie mam pojęcia. Pliki sprawdziłem i nie różnią się niczym prócz tej drobnej modyfikacji.
Spróbuj zresetować go do ustawień fabrycznych i wrzuć plik network jeszcze raz do routera.
coś poszło nie tak , pewnie cos źle zrobiłem wgrałem go do etc byc może Winscp nie zapisał go najgorsze jest to że nie mogę się dostać w żaden sposób do gargoyla i zresetować ustawienia.
Co robić czy przez bootloader wrzucać soft.
Tryb failsafe wypróbowany?
próbuje w trybie failsafe ale też nic .
pytanie w jaki router tplinka najlepiej zainwestować mam na myśli router za kwotę do 400 zł ?
W failsafe zrób firstboot
możliwe że trzeba przedtem jeszcze mount_root wpisać
Router do openwrt czy normalny?
Potrzebujesz gigabit/usb/AC?
router na którym będę mógł postawić serwer ftp i atria , dwa gniazda usb na jednym atria na drugim ftp chyba że coś innego zproponujesz, router który śmiga po wifi czyli : n i ac. ogólnie szybki .
Polecił bym Archer C2600.(2xUSB 3.0, 2,4GHz N 4x4, 5GHz AC 4x4, 1.4GHz procesor + 512MB RAM) , ale widzę że jest nie produkowany i na magazynach pusto. Używek także brak.
Ze słabszych to archer C7. Szukaj w wersji 2 lub 3. Z V4 były problemy( nie wiem czy naprawione) a v5 nie ma USB.
u mnie jest jeszcze taka opcja że dostawca internetu oferuje routery netisa z opłatą za niego w abonamencie 2 zł/mc .
czy bez gniazd usb można można postawić taki serwer ftp i atria?
Nie orientuję się czy na netisa wgrasz openwrt.
Na standardowym sofcie nie uruchomisz aria, jedynie możesz serwer FTP postawić o ile fabryczny soft na to pozwoli.
mam łącze 70 Mb/s ale w przyszłości może będzie wiecej, dlatego router potrzebny narazie działam na routerze linksys wifi b/g wi-fik prędkośc sięga 17 Mb/s wiem działa ale cienko.
pytanie czy im wiecej ludzi siedzi na wifi tym bardziej prędkość łącza 70Mb/s ulega podziałowi , zawsze to mnie zastanawiało .
Łącze masz 70Mbit/s więc tyle jednocześnie może być użyte. To że ktoś jest podłączony do WiFi ale nie używa łącza ( np czyta tekst na stronie) to wtedy dalej jest dostępne 70Mbit/s. Podczas "wczytywania strony", oglądania filmu na Youtube lub pobierania pliku jest używane pasmo w maksymalnej możliwej ilości zależne Od Twojego łącza jak i łącza serwera.
Jako że masz WiFi b/g to przepustowość jest ograniczona przez radio, do tego brak technologii MIMO nie pozwala w jednym czasie wysyłać pakietów do dwóch klientów WiFi.
Używając pełnego pasma WiFi ( do ~20Mbit) masz jeszcze wolne 50mbit/s po kablu.
aha czyli jeśli ja będę używał 20 Mb/s po wifi łącza druga osoba tyle samo to na kablu zostanie mi 30 Mb/s z 70 Mb/s (2*20) - 70 = 30 Mb/s dobrze rozumiem .
na tym tplinku 1043nd jest znaczek wifi N i predkość z jaką śmiga 300Mb/s oczywiście zdaje sobie z tego sprawe że takie prędkości nie osiągnę a dane katalogowe są mocno przejaskrawione dlaczego więc producent kłamie i jak sprawdzić z jaką maksymalną prędkością routter może lecieć po wifi według Ciebie heinz?
ten router jest w saturnie za nie banalną sumę pieniędzy
Dobrze rozumujesz.
WiFi N w WR1043NDv1 jest w stanie nawiązać połączenie 300Mbit/s przy szerokości pasma 40MHz.
Realny transfer z tego jaki udało mi się osiągnąć to ~120Mbit/s w jedną stronę.
Te 300Mbit/s to realna przepustowość + narzut(kontrola pakietów itp)
No nieźle pojechali z ceną ( taka była przy premierze). Jakiś czas temu używki chodziły po 400zł: Nówki w granicach 500zł:
zostane narazie przy tym 1043nd musze go tylko postawić , powinien starczyć zwłaszcza do tego łącza 70 Mb/s z tymi cenami to oszaleli , przyznam że router kuszący .
szkoda że aria nie może równolegle z ftp działać na tym 1043nd , będzie ciężko co ? w każdym razie jak już go postawie to się do Ciebie zgłoszę co dalej?
Może. Możesz do niego podłączyć HUB USB.
Jednak WR1043ND w wersji 1 ma tylko 32MB ramu oraz 400MHz taktowania. Lepiej poszukać WR1043ND v2 albo v3.
Masz tam 64 ram i 720MHz (Archer C7 ma 128MB ram)