Blokada logowania do routera


(danielos) #1

Co moze byc problemem braku mozliwosci zalogowania do routera TL-WDR3600?
Podłaczylem router do innej sieci i nie moge sie do niego zalogowac? Wyskakuje mi taki komunikat jak w zalaczniku i nic dalej nie moge zrobic?!
Mam tam Gargoyle, nie wiem jak zrobić hard reset, probuje z przycisku WPA/Reset ale dalej widzi stare sieci Wifi i nie wiem co dalej mogę zrobić


(CHACA) #2

Odłącz router od sieci i bezpośrednio podłącz pod komputer. Oczywiście karta sieciowa musi być ustawiona na automatyczne pobieranie adresu ip.


(danielos) #3

Na wstępie przepraszam za wczorajszą może mało zrozumiane pytanie. Spędziłem przy routerze ponad 2 godziny żeby się z nim połączyć i poległem.
Ale wracając do tematu....Miałem router podłączony do innej sieci, zmieniłem siec, więc chciałem zastosować go w innej sieci i poległem. Próbowałem podłączyć go poprzez laptop - router (wejście internet lub lan), niby strona się loguje, ale pokazuje się okno jak w załączniku i nic nie mogę w zasadzie wybrać. Chciałem ostatecznie zresetować do fabrycznych ale chyba nie wiem jak, na włączonym routerze trzymam wciśnięty ponad 10 sekund przycisk WPA/Reset, diody niby coś tam zmieniają się, ale dalej widzę np nazwy SSID moich starych sieci, a po hard resecie chyba powinny zginąć?! Już nie mam pomysłu, router tylko podłączony do zasilanie i przez RJ45 do laptopa i nie wiem jak się zalogować lub po prostu zresetować do fabrycznych.


(szopen) #4

jeśli był skonfigurowany z wyłączonym serwerem DHCP to MUSISZ pamiętać jakie miał IP (taka nauczka na przyszłość, aby w niestandardowych konfiguracjach przyklejać karteczkę/taśmę z takimi informacjami koło tabliczki znamionowej)
co najmniej w kilku wersjach gargoyle były błędy związane z obsługa przycisku, więc wduszanie resetu może nić nie dać (wiem, że bywają z tym problemy)
metody obejścia problemu:
0a) uruchomić zwoje pamięci i przypomnieć sobie IP, skonfigurować kartę sieciową ze statycznym IP z tej samej podsieci, zalogować się do routera i ustawić pożądaną konfigurację
0b) można sobie tymczasowo przybindować MAC-adres routera do IP używając arp (sorry musisz kieć o tym choćby blade pojęcie i znać MAC-adres LANu routera)

jeśli nie pamiętasz

  1. podłączyć router do starej sieci i użyć skanera sieci np.
    http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_watcher.html
    (wbrew nazwie można go użyć do skanowania sieci przewodowej)

jeśli nie możesz się tam podłączyć
2) możesz spróbować trybu failsafe (nie próbowałem ani na WDR3500/3600/4300 więc nie wiem na ile to będzie skuteczne) linki są przygotowane tak abyś trafił natychmiast do właściwego paragrafu,. reszta tych artykułów może nie pasować do twojego routera
https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4300#failsafe_mode
następnie (jeśli już uzyskasz failsafe)
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/generic.failsafe#when_you_are_in_failsafe_mode
opis jest też tu

  1. metoda ostatniej szansy (chodzi tylko o ten krótki paragrafik "tryb recovery") o ile tylko jako ostatni fabryczny soft miałeś taki, który wspiera tą funkcję
    http://eko.one.pl/?p=openwrt-wdr3600#trybrecoverybootloadera
    jest opisana też na forum, ba jest specjalny dział poświęcony temu tematowi:
    https://tplinkforum.pl/c/porady-serwisowe/pliki-recovery
    i w nim
    a)
    Tryb Recovery w routerach TP-Link
    b)
    Recovery dla routera TP-Link TL-WDR3600 v1

PS dopiero do mnie dotarło, że okienko, które przedstawiłeś może mimo tego, że źle wygląda być tym właściwym oknem logowania :smiley:
użyj innej przeglądarki i się zaloguj


(danielos) #5

Dzięki za info, będę wieczorkiem próbować.
Adres IP routera znam, ale faktycznie czy był włączony czy wyłączone DHCP to nie pamiętam, ale ustawie na "sztywno" i zobaczę. Dzięki


(szopen) #6

to wszystko co wyprodukowałem dotyczyło braku serwera DHCP i nieznanego IP, zobacz dopisek
(jakkolwiek niektóre z tych metod mogą pomóc jeśli już nie bezie innego wyjścia…)


(danielos) #7

co do poprawności wyglądu okna, jest raczej źle, ponieważ nie da się w nic "kliknąć", wpisywanie od nowa hasła, czy loguj czy cokolwiek kończy się tylko na odświeżeniu strony. Co do przeglądarki, próbowałem już na dwóch różnych laptopach z różnymi systemami, win 7 i win 10, to samo. Najgorsze w tym, że w starej sieci bez problemu się logowałem, tylko wypiąłem i podpiąłem do innej i nagle wszystko się poblokowało.


(szopen) #8

niestety nie umiem zgadnąć przyczyny (może to być także wina aktywnego antywirusa, firewalla, INNEJ przeglądarki czy choćby zbiegu okoliczności)
najprościej będzie przenieść router do "starej" sieci i tam zweryfikować poprawność działania routera
z tego co kojarzę, przeglądarki microsoftu mają problemy z wyświetlaniom UI gargoyle więc użyj firefoxa
jest jeszcze jedna możliwa przyczyna - masz wybraną w UI skórkę, która wymaga ładowania komponentów z internetu a jesteś bez dostępu do niego (w sensie, że router nie ma dostępu z powodu np. nieodpowiedniej konfiguracji)
problemy z wyświetlaniem UI mogą być także w przypadku uszkodzenia konfiguracji routera lub przepełnienia pamięci flash (no ale z tym ostatnim w przypadku TL_WDR3600 to się trzeba postarać instalując to i owo, bo w podstawowej konfiguracji to raczej są "luzy" w pamięci flash), problemów z extrootem (wystarczy włączyć router bez nośnika z extrootem aby "odżył")
PS jaka to wersja gargoyle?


(danielos) #9

O widzisz, już chyba wiem o co chodzi, w związku z tym, że mam do routera podłączony dysk USB (to znaczy miałem) i kiedyś zmieniłem tło i wiem, że na dysku są jakieś pliki konfiguracyjne z routera, a teraz go nie miałem podłączonego bo najpierw chciałem wszystko skonfigurować odnośnie sieci a dopiero później dopiąć dysk, to jest chyba to!!! :slight_smile: