Zrywanie połączenia

Witam. Mam problem ze zrywaniem połaczeń na moim tp-link td-8951ND który jest podłączony do funboxa 2.0 i ustawiony jako AP. Pula adresów jest ustawiona na pewno dobrze a po mimo to jak tylko podłącze tego tp-linka to zaraz zrywa na nim połączenie. Net po zerwaniu jest na Funboxie a do tplinka wtedy nie ma dostępu. Jak tylko odłącze kabel Lan od tego tp-linka to neta mam na dlinku który też mam podłączony pod funboxa. A jak zerwie tplink to nie mam wtedy na nim neta ani na dlinku. A więc winowajcą jest ten TP-link. Ktoś miał taki problem? jak sobie z tym poradzić?

Jak masz ustawionego tplinku? Wrzuć status

Firmware masz aktualne ?

Tak firmware zaktualizowane do najnowszego. Mi się wydaje że po prostu zasilacz jest za słaby 9v bo jak tylko podłączą się 4 urządzenia po WiFi to zaraz zerwie tak jakby nie wyrabiał właśnie router pod obciążeniem, wczoraj jeszcze zmieniłem tryb WiFi z N na G ok godz. 12 i do dzisiaj działało już bez problemu nie zerwało ani razu tyle że nie było do niego podłączone już tyle urządzeń tylko kazałem się domownikom łączyć z moim D-linkiem który ma zasilanie 12v i na nim bez problemu działa standard N
Status:

Podmień zasilacz na 12V 1A i sprawdzaj czy coś będzie lepiej.

Ok zasilacz podmieniony z innego tplinka 12v 1A zobaczymy czy dalej się tak będzie działo. Dam znać na forum co i jak po paru dniach po podmianie zasilacza. Ale jak narazie w ciągu 20min już zerwało 2 razy czyli jest jeszcze gorzej.

Sprawdź czy w chwili zerwania połączenia masz nadal przydzielony adres IP. Serwer DHCP masz włączony czy nie na TP-Linku?

dhcp jest wyłączone

No to wygląda na uszkodzony router.

podmieniłem router na edimax 7084g adsl2+ i też to samo. A spotkałem dzisiaj Pana z firmy Eltel i sobie myśle a co mi szkodzi zapytam jego w końcu może on mi powie a on do mnie że mi to nie będzie współpracował zwykły router adsl2+ z funboxem vdsl bo to jest całkiem inna technologia, a ja mu na to że mam też d-linka podłączonego i on nie zrywa a też jest zwykły adsl2+ i wtedy nasza gadka się skończyła bo gościu zgłupiał i mówi że on mi nie udzieli takich informacji i nie wie dlaczego tak się dzieje że to muszę pytać informatyka ;p hahahahah myślałem że tam walnę przed nim na glebę, co za matoły tam pracują. Dodam jeszcze że z tego co zauważyłem to w chwili zerwania podłączyłem laptopa bezpośrednio do funboxa 2.0 przez Lan i co mnie zdziwiło to że nie ma internetu a po wifi na funboxie jest i wychodzi na to że ten Tp-link zawiesza switcha w tym funboxie.

1. nie każdy pracownik firmy telekomunikacyjnej musi być inżynierem IT
  2. sposób połączenia, który używasz, jest rozwiązaniem "poza specyfikacją" jeśli rozumiesz co mam na myśli - twój router ADSL nie jest WCALE w tej konfiguracji routerem… (a już tym bardziej urządzeniem ADSL), on pracuje tylko i wyłącznie jako AP (oczywiście zakładając, że skonfigurowałeś go do tej roli prawidłowo)

No właśnie ustawiłem jako AP i Wyłączyłem WIFI na tym tplinku w ogóle i służy teraz jako zwykły switch i po 2 ddniowych testach narazie nie zerwał ani razu