Witam, mam problem z siecią w moim domu. Mam Funbox'a połączonego ok. 20-metrowym kablem z WR841N.
Funbox 192.168.1.1(LAN)----(LAN) 192.168.1.2 WR841N.
Sieci wifi na obu urządzeniach mają tę samą nazwę, tak aby była widoczna jedna sieć. Udało mi się wykonać ping w momencie wystąpienia braku połączenia z internetem
1)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Póki co skłaniam się za tym, że albo coś złego dzieje się z samym kablem? Ewentualnie wgrałbym gyrogyle do WR841 ale czy jest sens?
Nie mam jak tego sprawdzić, ale mam telefon z androidem i tam czego takiego nie zaobserwowałem. W umie nikt inny kto korzysta sporadycznie z tej sieci nie spotyka się z tym problemem. Teraz otworzyły mi się oczy, że faktycznie może być problem z laptopem. Tylko, że w innej sieci nie zrywa mi na nim połączenia.
Ustawienia wr841
Inssider'a nie mam zainstalowanego (poza tym jest chyba płatny?). WiFi rozgłaszane na funboxie - kanał 1, na wr841 - kanał 11. Mieszkam w domu jednorodzinnym, wiec nie ma żadnych innych sieci w pobliżu
Jeszcze mogę dodać to, że prawdopodobnie połączenie jest częściej zrywane, gdy do tego WR841N podłączony jest jeszcze osobny AP-Client
Channel width ustaw na 20MHz i do testów Mode ustaw bez N-ki. Potestuj .Nie jest płatny u nas na forum jest do pobrania , na tel możesz sobie pobrać Analyzer.Region ustaw na Poland .
zmiana na PL odblokowuje 13 kanał WiFI oczywiście nie sądzę, aby mogła pomóc, ale do dobrych nawyków należy konfigurowanie urządzeń WiFI zgodnie z lokalizacją
a na tych skrawkach screenshotów widać, że router znajdujący się pod adresem 192.168.1.19(!) informuje o braku możliwości połączenia z internetem
więc chętnie obejrzałbym wynik
tracert wp.pl
z momentu gdy nie ma problemów z połączeniem
(wynik nie musi być wklejony jako obrazek - prawy klawisz myszy na okienku "dosowej" konsoli i można zaznaczać i kopiować jako tekst)
jeśli sam sobie odpowiada informując o nieosiągalności hosta docelowego tzn. pakiety są na nim przetwarzane dwukrotnie - weź pod lupę programy antywirusowe/firewall
Tracing route to wp.pl [212.77.98.9]
over a maximum of 30 hops:
1 1 ms 1 ms <1 ms funbox.home [192.168.1.1]
2 25 ms 24 ms 25 ms kiel-bng1.tpnet.pl [80.50.18.42]
3 25 ms 25 ms 24 ms kiel-r1.tpnet.pl [80.50.18.41]
4 35 ms 35 ms 35 ms gda-r2.tpnet.pl [194.204.175.230]
5 36 ms 35 ms 36 ms z-gda-r1.do-wp.tpnet.pl [213.76.0.162]
6 36 ms 37 ms 36 ms rtr2.rtr-int-1.adm.wp-sa.pl [212.77.96.65]
7 36 ms 35 ms 35 ms www.wp.pl [212.77.98.9]
Trace complete.
Gdy połaczenia brak:
C:\Users\Daniel>tracert wp.pl
Unable to resolve target system name wp.pl.
Internet nie wraca póki karta sieciowa nie zostanie zrestartowana automatycznie bądź ręcznie. Wywaliłem AVG właczyłem Defendera.
Edit: Wywalenie AVG nic nie pomogła. Połączenie nadal jest zrywane, karta wifi restartuje się.
Edit2: Ponowna instalacja sterowników karty sieciowej(zmieniałem również tryby oszczędzania energii) oraz wgranie gyrogyle na wr841 niestety nic nie pomaga Połączenie WR841 z laptopem poprzez kabel działa poprawnie.
nie wiem czy nie zabrnąłem z tym problemem zbyt daleko, ale może ktoś pomoże
Ok. Problem rozwiązany. Nie było problemu ze sprzętem i konfiguracją routerów. Problem leżał po stronie sterowników karty sieciowej. Mam windows 10. Instalowałem po kolei sterowniki, schodząc od tych najnowszych do najstarszych. Stabilna praca jest o dziwo tylko na najstarszych sterownikach dla mojej karty. Trochę mnie to zdziwiło, ale nich tak zostanie, bo wifi działa teraz stabilnie. Dziękuje ze wszelkie porady i pozdrawiam.