Zamulenie całej sieci wifi TD-W8970

Koledzy, od około tygodnia coś mi się porobiło z wifi, nie mogę dojść o co chodzi, zmieniam kanały w routerze ale
nie wiele to daje, mam na kanale 3 gdzie nie ma żadnego wifi w pobliżu, ostatnio doszły 3 routery ale na innych
kanałach działają (3 bo sąsiad założył na każdym z pięter swojego budynku po jednym), wydaje mi się że problem pojawił się gdy właśnie sąsiad uruchomił sieć, działa w "n".
Chodzi o to że moje wifi zostało mocno zamulone, pomijając internet to nawet wejście po wifi do routera sprawia problem i
dość długo mieli.
Resety, uaktualnienie frimware w routerze nie pomaga.
Sprawdzane na kilku urządzeniach i kompie i wszędzie to samo.
Zerknijcie na ping między kompa a routerem

Router TD-W8970
ustawienia u mnie:
Mode: 11g
Channel: 3

Kablowo jest stabilnie? Pokaż jakieś pomiary (inSSIDer).

Kablowo jest ok

No to zrób pomiary i pokaż co tam w trawie piszczy.

nawet tego jpg ciężko załadować bo muli

A właśnie na kanale 13 mam postawionego AirLive G.DUO na drugim piętrze celem przedłużenia sygnału (działa idealnie dzięki temu że ma 2 radia), jak robiłem screena i te wszystkie testy to miałem go wyłączonego, myślałem że może on coś zakłóca ale jak jest wyłączony to dzieje się to samo.
Ping z przed chwili, muli że nic

Sprawdzałeś na innym komputerze lub bezprzewodowej karcie sieciowej? Oprogramowanie masz najnowsze dostępne na stronie producenta?

Tak, sprawdzałem na innych laptopach i na smartfonie, muli mocno, oprogramowanie wgrałem chyba najnowsze 140613 Rel.31066n.
Dodam że czasem ping leci idealny 1ms i wówczas śmiga ok, ale od czego to zależy to nie mogę z tym dojść.

Zakłócenia albo uszkodzenie routera - masz dwie możliwości. Tym bardziej że przewodowo jest ok.

Właśnie, ale jak namierzyć z czego lecą zakłócenia ?
Ping z przed chwili, masakra

Bedzie to trudne. Możesz wykonać jeden test, mianowicie zanieść router w inne miejsce np: do kolegi i tam go sprawdzić. Jeżeli będzie dalej się zachowywać jak do tej pory to można podejrzewać uszkodzenie. Zmieniałeś tryby pracy radia na N oraz 20MHz i 40MHz?