Witam,
Posiadam ruter TL-WR740N ver.4.24, zamierzam kopić drugi taki sam ruter, aby:
wzmocnić sygnał wi-fi w drugim i trzecim(gdzie jest bardzo słaby) pokoju
doprowadzić za pomocą kabla ethernet internet do dekodera nc+(nie posiada wi-fi)
1.Za pomocą wykorzystania funkcji WDS (dla mnie najlepsza alternatywa)
jak skonfigurować te dwa rutery?
czy ta opcja jakoś negatywnie wpłynie na szybkość mojego łącza(posiadam 30Mb/s)
2.Połączenie tych ruterów za pomocą kabla ethernet, a nastepnie kolejnymi kablami ethernet podłączenie dekodera nc+ i telewizora, oraz wzmocnienie sieci wi-fi
czy tutaj wymagana jest konfiguracja, czy wystarczy podłączyć kablem ethernet port LAN w głównym ruterze z portem WAN w ruterze dostępowym?
W opcji 2. łącząc drugi router pod WAN nie ma straty prędkości. Jedyna wada to brak urządzenia w różnych sieciach ( to też można zmienić ustawiając router jako AP).
Pierwsza opcja to dość duża strata prędkości WiFi
obie opcje powinny zadziałać
Mój błąd. Tak to miało wyglądać: Urządzenia z różnych podsieci ( podłączane do różnych routerów) nie będą się "widzieć".
Trzeba zmienić adres LAN IP. Jeśli główny router jest z adresem 192.168.1.1 to AP będzie z adresem LAN 192.168.1.254 lub jako router to LAN IP 192.168.2.1.
Wykonałem całą konfigurację według instrukcji podanych przez Panów doradzających mi na tym forum i wszystko działa jak należy Dziękuję bardzo za pomoc i oczywiście polecam się na przyszłość