pemo9
(pemo9)
7 Październik 2013 16:47
Witam,
mam do was pytanie czy można połączyć 2 routery (1 bez wi-fi, 2 z wi-fi) tak aby z routera bez wi-fi przesłać sieć do drugiego aby ten wytworzył sieć wi-fi? Pomóżcie bo sam nie wiem. Z góry dzięki.
Marcin
(Marcin)
7 Październik 2013 16:49
Oczywiście że tak. Pytanie o jakich modelach mówisz bo trzeba je odpowiednio skonfigurować.
pemo9
(pemo9)
7 Październik 2013 17:28
Mam Tp-Link TL-WR543G i chciałbym dokupić jakiś tani router żeby wytworzyć wi-fi. Da się z tym moim, a jak tak to jak to się podłącza?
Marcin
(Marcin)
7 Październik 2013 17:30
pemo9:
Mam Tp-Link TL-WR543G
WR543g działa jako odbiornik (WISP) i daje internet przez kable? Możesz kupić np. WR740N i masz dostęp bezprzewodowy
Przedstawiam podstawową konfigurację routera TP-Link WR740N, która może być użyta we wszystkich routerach jedno pasmowych tej firmy o oznaczeniu TL-WR......
KROK 1
Podstawa to podłączenie routera kablowo do naszego komputera i wpięcie kabla od dostawcy w port WAN (niebieski) naszego routera:
[zdjęcie]
UWAGA! Do konfiguracji routera przez przeglądarkę internetową nie potrzebujemy dostępu do internetu. Wystarczy samo połączenie do routera i przeglądarka internetowa.
KROK 2
Sprawdzamy czy nas…
Często słyszymy na forach internetowych o nie stabilnie działających TP-linka z serii TP-Link TL-WR.... które przerywają połączenie lub ich zasięg nie jest dostateczny. Dużą rolę odgrywa tutaj oczywiście ich konfiguracja i ustawienie odpowiednich parametrów dla radia jak i połączenia kablowego.
W poradnik tym opieram się na urządzeniu TL-WR740N ale można w ten sposób konfigurować wszystkie routery bezprzewodowe z serii WR.
Pierwsza sprawa to oczywiście logowanie się do urządzenia przez przeglą…
pemo9
(pemo9)
7 Październik 2013 17:43
Mam radiówkę i Ethernetem do kompa idzie
jimasek
(jimasek)
7 Październik 2013 17:48
Potwierdzam tak jak pisał administrator będzie ok.
pemo9
(pemo9)
7 Październik 2013 18:06
A jak jest z zasilaniem, teraz mam że zasilanie idzie Ethernetem do routera a jak dostawię 2 tak jak będzie zasilany?
Marcin
(Marcin)
7 Październik 2013 18:08
Tego który dokupisz zasilisz normalnie zasilaczem z gniazda. Podłączysz go w miejsce komputera np. w taki sposób -
Bardzo prosto można skonfigurować router bezprzewodowy do tego aby działał jako Access Point (AP) i nie nadawał własnej adresacji w sieci. Musimy w konfiguracji zmienić adres IP routera jeżeli koliduje z głównym routerem w sieci, wyłączyć serwer DHCP, i nie używać portu WAN (niebieski).
Przykład konfiguracji przedstawiam na routerze TP-Link WR740N. Zasadę tą można stosować we wszystkich routerach bezprzewodowych łącznie z routerami ADSL.
Zmiana adresu IP routera - adres IP routera zmieniamy na…
pemo9
(pemo9)
7 Październik 2013 18:15
Dobrze rozumiem? Jednego zasilam zasilaczem z sieci a drugiego tak jak mam teraz. Czyli oba oddzielnie zasilam
Marcin
(Marcin)
7 Październik 2013 18:19
Całą instalację zostawiasz tak jak masz w tej chwili. Kabel z komputera podłączasz do nowo zakupionego routera a z routera do komputera (masz 4 gniazda do dyspozycji). Zasilasz z gniazdka 230V z tego samego co komputer. Prościej chyba się nie da.
wojtek2803
(wojtek2803)
7 Październik 2013 18:21
Prościej jeszcze masz dwa routery zasilasz dwoma zasilaczami .
pemo9
(pemo9)
13 Październik 2013 20:43
Dzięki wam panowie, zakupiłem taki router i wszystko śmiga elegancko. Jeszcze raz dzięki wam
Wątek wyczerpany. Zamykam. CHACA
krzysiekerf
(Krzysztof Zabawa)
15 Październik 2021 14:34
Marcin:
WR740N
Witam , mam router z wifi , i chciał bym jeszcze podłączyć dwa routery jak AP żeby mieć w dwóch pomieszczeniach wifi oraz przy okazji switch . Jaki router najlepiej kupić cos taniego i czy jest sens do AP kupować routery 2,4 / 5GHz . I jeszcze jedno pytanie , w Niemczech chciał bym podłączyć router kupiony w Polsce chodzi o instrukcję polską i menu - ustawienia po polsku , jaki router mam kupic do Niemiec