Witam, jestem nowy i mało doświadczony w tematach technicznych,
mam problem z gubieniem pakietów w szczególności dotyczy to gier online
Mam router bezprzewodowy zakupiony ok 4 m-ce temu, model to TP-Link TD-W8951ND
Neostrada 10 Mb/s, sieć w domu bezprzewodowa (dwa komputery + parę urządzeń bezprzewodowych)
Problem dot. jak to nazwał suport gry gubienie pakietów ...wysoki % loss...objawia to się zacinaniem i błędami w grze...łącze nie zrywa
Był technik z Orange i stwierdził że łącze jest ok (zrobił pomiary podobno)
Poniżej screen aktualny
Jednakże podczas wizyty technika podłączył on router funbox (niestety nie mam screena ) ale wtedy loss na serwerach tpnet był 0% na serwerach telia jednocyfrowy. Technik przyznał racje że mają jakiś problem z "telia" jednak mnie zastanawia dlaczego na serwerach tpnet jest loss przy routerze TP-link a na funboxie nie
Na routerze tp-link jak na załączonym screenie, zdarza się w godzinach nocnych, porannych loss jednocyfrowy ale zdarza się też loss większy niż na screenie.
Poniżej screeny z diagnostyki jak minąłem coś istotnego to proszę o podpowiedź.
Jak wyglądają parametry linii (synchronizacja)? Odłączając wszystkich klientów od routera (tych przewodowych i bezprzewodowych) a pozostawiając tylko jeden komputer do pomiarów też masz takie same wyniki?
Witam ponownie,
na początku przepraszam że to tak długo wszystko u mnie trwa ....ale czasu niestety nie da się kupić:)
Dzisiejsze testy robię w sobotę rano ok godz. 10.00 więc sieć nie obciążona, (z obserwacji widzę że net działa nawet nawet) wyłączyłem wszystkie urządzenia i został tylko laptop po wifi.
Poniżej screeny
Czy jeszcze cos zamieścić zrobić jakąś diagnostykę, zaraz na potrzeby testów zamienię router na inny.
Jakiś stary z nieaktualnym firmware, połączenie też po wi-fi
W d-link %loss dla serwerów tpnet zdecydowanie mniejszy...podobny to tego co było w fanboxie od serwismena (tam było zero).
Czy poz. 9 i 10 to serwery z railnation??
Proszę o diagnozę.
Zmiana modemu ADSL na taki który będzie się lepiej synchronizował na twojej słabej linii telefonicznej. Z doświadczenia wiem że chipsety Broadcom-a lepiej spisują się na słabych liniach. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy diagnozy na twój problem.