WR841N połączenie


(Niedziala) #1

Witam, mam problem który strasznie mnie trapi i nie pojmuje jego przyczyny. Rodzice mieli router dlinka, który się popsuł. Dodam że internet maja z vectry. Kupilismy tplinka 841n i po konfiguracji nie moglem połączyć się radiowo. Najdziwniejsze że z telefonem sie łączy i przez rj45 też się łączy tylko nie bezprzewodowo. Żeby nie była taka prosta zagadka to sprawdziłem router u mnie w domu. Mam regionalnego dostawce internetu ESPOL. U mnie po skonfigurowaniu połączył się ten sam router z tym samym komputerem. Później znowu myślałem że uda się u rodziców ale nic z tego. Podsumowując: klonowanie mac zrobione, zaden firewall nie przeszkadza bo umnie sie połączył. Żadne mac od dostawcy nie przeszkadza bo łączy się przez kabel i z telefonami. Nie wiem co robić pomocy
Przeniosłem do odpowiedniego działu na forum - Administrator


(szopen) #2

sprawdzić:

  • poprawność hasła do WIFi (a najlepiej usunąć stare i skonfigurować połączenie od nowa - możliwe, że np. poprzednio w routerze miałeś wybrane TKIP a teraz masz AES)
  • zgodność standardów sieci (n,g,b) w ustawieniach routera w porównaiu do możliwości karty WiFi
  • zajętość eteru (inssider się kłania)

(Niedziala) #3

Dobre pomysły, sprawdze dzisiaj


(Marcin) #4

Internet z modemu łączysz do portu WAN routera? Pokaż zakładkę Status po podłączeniu do modemu Vectry.


(Niedziala) #5

Witam, zrobiłem dzisiaj tak:

  • poszedłem z drugim notbookiem który połączył się bez problemu
  • skasowałem sterowniki od karty sieciowej, zainstalowałem nowe i na nowo poustawiałem wszystko (drugi komp oczywiście potem się połączył)
  • popróbowałem pozmieniać TKIP i AES (na TKIP karty sieciowowe od obu kompow nie chciały sie połączyć, na AES połączyła się ale sieć niezidentyfikowana, oczywiscie.drugi sie.połączył)
  • przy pomocy inssidera znalazłem wolny kanał
  • wyłączyłem również zabezpieczenia sieci (też nic)
  • a po tym to już sobie odpuściłem. W któryś ustawieniach karty można było przefiltrować widziane karty sieciowe. Tej nie widział mimo wyłączonych zabezpieczeń. Drugi komp oczywiście śmigał w tym czasie.
    Te argumenty sprawiły że odpuszczam temat. Chociaż chciałbym poznać tą przyczynę bo nie lubię odpuszczać.

(Niedziala) #6

Jeszcze jedno zrobiłem

  • chciałem sprawdzić czy komp połączy się jak zrobie z telefonu router no i połączył się a z tym dalej nie :joy:

(Marcin) #7

Chyba nie odpowiedziałeś na moje pytanie :frowning:
Więc jak mam ci pomóc rozwiązać twój problem!?


(szopen) #8

wygląda na to, że masz jakieś problemy z kartą WiFi w jednym z komputerów
(być może jest to kwestia niekompatybilności starszego chipsetu karty WiFi lub… amerykańską wersją sterownika lub ustawieniem regionu pracy na inny niż PL lub EU)
dość skuteczną metodą odnalezienia problemu jest zmiana ustawień AP routera

  1. ustawiasz kanał który nie jest mocno obłożony przez inne sieci ale TYLKO wśród kanałów od 1 do 11 (sterownik dla USA wyklucza z działania kanały 12 i 13, ponadto kanał 14 jest nielegalny w PL, więc raczej żaden sprzęt na nim nie będzie pracował a w każdym razie nie powinien)
  2. ograniczenie szerokości kanału do 20MHz (tryb większej kompatybilności ze starszymi kartami i/lub z ze sprzętem przeznaczonym na teren USA - "bliźniaczy" kanał też nie może być wtedy powyżej 11! choć można uzyskać współpracę z takim sprzętem w trybie kanału 40MHz ograniczając "dolny" kanał do co najwyżej 9)
  3. ograniczenie trybu pracy radia do standartu w wersji "g" (lub wręcz "b", ale nie wiem czy w twojej wersji routera jest to możliwe)


(Niedziala) #9
  • wolnym kanałem był 3 i jego wybrałem
  • kiedy wybrałem trójkę automaczynie przełączyło sie na 20 Hz i nie można było tego zmienić
  • próbowałem bg i bgn (takie były opcje)
    Przy wszystkich tych regulacjach sieć była niezidentyfikowana a w drugim komputerze działało prawidłowo.
    Stawiam na ten konflikt chipsetu

(szopen) #10

to jeszcze jedno mi zaświtało - nazwa sieci powinna zawierać wyłącznie "angielskie" litery i cyfry
(a jako separator zalecana jest "podłoga" _ )
czyli żadnych ąę ani @!$#


(Niedziala) #11

Dzięki za burzę mózgów ale to też nie to, nazwa sieci nie zawiera polskich znaków. Hehe wczoraj nie mogłem usnąć przez to. Pozdrawiam


(Niedziala) #12

Admin przepraszam, odpowiadałem idąc na spacerze i przeoczyłem że napisałeś że tobie nie odpusałem. Wydawało mi się że skoro napiszę że router połączył się w tym samym czasie z drugim komputerem to status nie bedzie miał znaczenia. Jeżeli to istotne to tak zrobię ale posiedziałem już trzy dni z rzędu u teściów po pare godzin wiec dam im spokój w weekend.


(szopen) #13

to jeszcze jedno - spacji też nie powinno być (nie sprecyzowałem tego wyżej)
a jak będziesz miał okazję to przygotuj jakieś screenshoty z ustawień sieci tego komputera, gdzie są problemy