Witam, już nie wiem co zrobić z ww. routerem, więc proszę o pomoc w konfiguracji gargoyl'a.(Mój główny router to Huawei HG8247H, internet światłowód)
Tak wygląda moja konfiguracja, oraz ustawienia routera z internetem. Chciałbym rozszerzyć sieć poprzez wi-fi.
Jednak po zapisaniu ustawień tp-link kompletnie nie łączy się z internetem.
Chciałbym nadmienić, że wcześniej próbowałem oprogramowania dd-wrt. Urządzenia komunikowały się ze sobą, jednak podczas testów prędkości:
huawei, słaba jakość połączenia - ~40Mb/s
tp-link, doskonała jakość połączenia ~1Mb/s (bez znaczenia czy routery stały blisko siebie czy daleko).
Dodam, że podczas testów tej konfiguracji tp-link potrafił tracić połączenie z internetem na urządzeniu podpiętym do tegoż urządzenia.
Inną konfiguracją jaką próbowałem, to przedłużenie wi-fi po kablu gdzie:
główny router---(kabel)---(switch 8level fes 5dv3)===(pc/router edimax)
W takiej konfiguracji internet po wi-fi miał większą predkość, jednak wtedy losowo połączenie mogło stracić urządzenie po wi-fi, czy też PC. Zauważyłem, gdy pc stracił połączenie z internetem, wystarczyło w ustawieniach zrestartować kartę sieciową (zazwyczaj jeden restart pomógł), co dziwniejsze, to natura zrywania połączenia.
Otóż, jestem użytkownikiem ww. PC, gdy w konfiguracji huawei--switch==PC/edimax grałem w CS:GO, jednocześnie przeglądając internet we wbudowanej przeglądarce Steam, to miałem sytuację gdy miałem połączenie w grze, jednak w tym samym czasie nie mogłem przeglądać internetu, po pewnym czasie problem się rozwiązywał.
Przepraszam za tak długi post, jednak chciałem nakreślić jak najdokładniej moją sytuację. Może problem nie leży w tp-link, a w huawei?