Gdy połącze porty WAN i LAN dioda świeci się normalnie.
Czyli masz problem z wtyczką RJ45 na przewodzie z internetem.
No ale gdy podłączam tą wtyczkę bezpośrednio do komputera to internet działa.
To są dwa różne gniazda a wtyczka pewnie zarabiana na kolanie co często powoduje takie anomalie.
Przed moim "majstrowaniem" w oprogramowaniach internet działał tyle, że powoli 
Tego to już nie umiem stwierdzić na odległość co tam "majstrowałeś: i przy czym.
Kurcze jeżeli byłaby to wina wtyczki to internet nie działałby od samego początku. Po pierwszym wgraniu Gargoyle internet działał wolno przestał dopiero na dd-wrt. Zdaje się, że namieszałem ostro 
Na to wygląda. Pozostaje powrót do oryginalnego oprogramowania i sprawdzenie czy ten router jeszcze się do czegoś nadaje. Zmianą oprogramowanie nie przyspieszysz łącza internetowego.
Po powrocie do oryginalnego objawy są takie same, więc chyba umarł 
Tak jak mówiłem stawiam na wtyczkę skoro port "świeci" przy połączeniu WAN-LAN a nie świeci przy połączeniu kabla z internetem. Zmiana oprogramowania hm możliwe że tylko zbiegłą się przypadkowo z jej fizycznym uszkodzeniem.
Również obstawiam wtyczkę lub zrobiony przeplot w kablu. Karta LAN daje sobie z tym radę, ale router nie posiada opcji auto mdi/mdix przez co połączenia nie potrafi nawiązać.
Aktualizowałeś oprogramowanie do najnowszej wersji?
Oprogramowanie było aktualizowane do najnowszej wersji, a co do wtyczki wszystko by się zgadzało ale skoro tak to dlaczego wcześniej działał tylko, że wolno? Gdyby rzeczywiście na rzeczy była wtyczka internet nie działałby wcale od początku...
Ja dalej utrzymuję wersję ze wtyczką. Spróbuj ten kabel włożyć do każdego portu w routerze. Czy na innych pali się dioda?
Już wcześniej mógł być problem z połączeniem o czym mogła by świadczyć niska prędkość (problem z linkowaniem).
Dioda zapala się na chwilkę, pomruga po czym gaśnie! Zdaje się, że jednak to jest przyczyna. Wielkie dzięki Panowie, duże piwo dla Was! Jutro spróbuje pokombinować z tym kablem i opisze rezultat 
@down
Sprzęt mam, więc jutro wezmę się za kabelkowanie 
Tu nie ma co kombinować trzeba mieć nową wtyczkę i zaciskarkę. Zarobić zgodnie ze standardem ethernet.
Napisz jeszcze jak poukładane są kolory w tej wtyczce.
Główny kabel internetu (ten do WAN):
- zielony
- biało-zielony
- biało-pomarańczowy
- niebieski
- biało-niebieski
- pomarańczowy
- biało-brązowy
- brązowy
Kabelek, którym łącze komputer z routerem:
- biało-pomarańczowy
- pomarańczowy
- biało-zielony
- niebieski
- biało-niebieski
- zielony
- biało-brązowy
- brązowy
Te powinny być odwrotnie. Możesz spróbować zarobić wtyczkę zamieniając te piny i ułożyć je w kolejności:
- biało-zielony
- zielony
- biało-pomarańczowy
- niebieski
- biało-niebieski
- pomarańczowy
- biało-brązowy
- brązowy
Warto by było też zgłosić to operatorowi żeby sprawdził jak zarobiony jest drugi koniec kabla.