Witam, z góry przepraszam jeżeli takowy temat już tu się pojawił ale przeczytałem ich multum i żaden nie był w stanie rozwiązać mojego problemu.
Do rzeczy - posiadam router TP-Link WR740N i najzwyklejsze połączenie internetowe (bez żadnych modemów itp.)
Gdy wpinam kabel bezpośrednio do karty sieciowej w komputerze internet działa jak należy (szybko i sprawnie). Problem zaczyna się gdy chcę podłączyć router - początkowo działał z tym, że po "wejściu" do sieci innego urządzenia (nawet telefonu korzystającego tylko z fejsbuka) internet na obydwu urządzeniach stawał się niesamowicie powolny.
Troszkę poczytałem o tym i próbowałem wgrywać nowe oprogramowania ale koniec końców wróciłem do oryginalnego.
Aktualnie problem wygląda tak, że po podłączeniu kabla do portu wan router (przy ustawieniu dynamicznego ip) tak jakby go nie widział, a przy próbie ustawienia statycznego jest praktycznie to samo.
Próbowałem już na wszystkie sposoby: klonowałem mac, zmieniałem ip w lan (192.168.0.1->192.168.4.1), sprawdzałem czy port WAN jest sprawny, zmniejszałem MTU, wyłączyłem wszystkie wartości "Auto", ustawiałem DNS'y niestety bez skutu - ciągle to samo.
Bardzo proszę o pomoc lub chociaż o łopatologiczne przedstawienie CO I GDZIE mam wpisać, bo ja "wymiękam"
Poniżej zamieszczam kilka zdjęc z konsoli (przy wpiętym routerze i samym kablu) i karty sieciowej: *** WPIĘTY KABEL:
Nie posiadam żadnego modemu - tylko i wyłącznie kabel poprowadzony do mojego domku.
Poniżej przedstawię kilka zdjęć (aktualnie na Gargoyle, bo wydaje się, że działał najlepiej aczkolwiek na nim też teraz nie działa):
Czyli to nie jest "kablówka" bo takie połączenie wykonuje się na kablu koncentrycznym a skrót bierze się od telewizji kablowej. Co to dokładnie za przewód? Jakaś skrętka komputerowa? Po podpięciu przewodu do portu WAN zapala się odpowiednia dioda na routerze?
Kurcze jeżeli byłaby to wina wtyczki to internet nie działałby od samego początku. Po pierwszym wgraniu Gargoyle internet działał wolno przestał dopiero na dd-wrt. Zdaje się, że namieszałem ostro
Na to wygląda. Pozostaje powrót do oryginalnego oprogramowania i sprawdzenie czy ten router jeszcze się do czegoś nadaje. Zmianą oprogramowanie nie przyspieszysz łącza internetowego.
Tak jak mówiłem stawiam na wtyczkę skoro port "świeci" przy połączeniu WAN-LAN a nie świeci przy połączeniu kabla z internetem. Zmiana oprogramowania hm możliwe że tylko zbiegłą się przypadkowo z jej fizycznym uszkodzeniem.
Również obstawiam wtyczkę lub zrobiony przeplot w kablu. Karta LAN daje sobie z tym radę, ale router nie posiada opcji auto mdi/mdix przez co połączenia nie potrafi nawiązać.