Pawelgwo
(Pawelgwo)
30 Styczeń 2016 22:04
witam jestem tu nowy i prosze o wyrozumiałosc otóz posiadam router TPLINK TL- WR740N i przez przypadek został wcisniety przycisk QSS i nie ma juz mojego starego wi fi wiec zrestetowałem go całkowicie i po tym wszystkim mam internet na komputerze stacjonarnym ale nie mam go np w telefonie czy tez w TV błagam pomocy
Temat przeniosłem do odpowiedniego działu. Wojtek2803
Poprawiłem też temat wątku - Administrator
Poczytaj tutaj:
Często słyszymy na forach internetowych o nie stabilnie działających TP-linka z serii TP-Link TL-WR.... które przerywają połączenie lub ich zasięg nie jest dostateczny. Dużą rolę odgrywa tutaj oczywiście ich konfiguracja i ustawienie odpowiednich parametrów dla radia jak i połączenia kablowego.
W poradnik tym opieram się na urządzeniu TL-WR740N ale można w ten sposób konfigurować wszystkie routery bezprzewodowe z serii WR.
Pierwsza sprawa to oczywiście logowanie się do urządzenia przez przeglą…
i tutaj
Przedstawiam podstawową konfigurację routera TP-Link WR740N, która może być użyta we wszystkich routerach jedno pasmowych tej firmy o oznaczeniu TL-WR......
KROK 1
Podstawa to podłączenie routera kablowo do naszego komputera i wpięcie kabla od dostawcy w port WAN (niebieski) naszego routera:
[zdjęcie]
UWAGA! Do konfiguracji routera przez przeglądarkę internetową nie potrzebujemy dostępu do internetu. Wystarczy samo połączenie do routera i przeglądarka internetowa.
KROK 2
Sprawdzamy czy nas…
Pawelgwo
(Pawelgwo)
31 Styczeń 2016 08:05
gdy wpisuje ip na przegladarke wyskakuje mi jakas strona air OS i nie moge sie zalogowac
Marcin
(Marcin)
31 Styczeń 2016 08:09
TP-Linka podpinasz przez port LAN czy WAN do internetu?
Marcin
(Marcin)
31 Styczeń 2016 08:13
No to musisz odłączyć TP-linka od internetu, pozostaje tylko połączenie kablowe z komputerem. Potem zrobić reset TP-Linka do ustawień fabrycznych (przycisk reset na obudowie) i logujesz się przez przeglądarkę na 192.168.0.1 (do tego nie jest ci potrzebny dostęp do internetu).
Potem robisz konfigurację jako AP i konfigurujesz sieć bezprzewodową (SSID i zabezpieczenia).
Bardzo prosto można skonfigurować router bezprzewodowy do tego aby działał jako Access Point (AP) i nie nadawał własnej adresacji w sieci. Musimy w konfiguracji zmienić adres IP routera jeżeli koliduje z głównym routerem w sieci, wyłączyć serwer DHCP, i nie używać portu WAN (niebieski).
Przykład konfiguracji przedstawiam na routerze TP-Link WR740N. Zasadę tą można stosować we wszystkich routerach bezprzewodowych łącznie z routerami ADSL.
Zmiana adresu IP routera - adres IP routera zmieniamy na…
Pawelgwo
(Pawelgwo)
31 Styczeń 2016 08:15
ok dzięki zaraz spróbuje i dam znac
Pawelgwo
(Pawelgwo)
31 Styczeń 2016 08:26
dalej nie moge sie zalogowac do routera
Marcin
(Marcin)
31 Styczeń 2016 08:27
Zrobiłeś reset do ustawień fabrycznych? Trzymaj przycisk ponad 10sek.
Adresację po resecie możesz sprawdzić przez ipconfig -
ipconfig
wyświetla wszystkie karty sieciowe komputera i informacje o nich, np MAC adresy
[zdjęcie]
Wpisujemy cmd a po ukazaniu się konsoli komenda ipconfig /all
[zdjęcie]
Częstym pomocnikiem jest także komenda konsolowa ipconfig /all która pokazuje nam adresację na naszej karcie sieciowej
[zdjęcie]
tracert
Pokazuje drogę pakietów (zapytań) do danego IP-serwera przez wszystkie węzły w sieci
[zdjęcie]
nbtstat -R
Mając sieć lokalną złożoną z kilku komputerów możemy spotkać się z sytuacją…
Pawelgwo
(Pawelgwo)
31 Styczeń 2016 08:34
tak robiłem reset wyskoczyło mi cos takiego
adres ipv4 192.168.1.60
maska podsieci 250.250.250.0
dzierzawa uzyskana 31 stycznia 2016 09;20;23
dzierzawa wygasa 31 stycznia 2016 09;30;23
brama domyslna 192.168.1.20
serwer dhcp 192.168.1.20
Marcin
(Marcin)
31 Styczeń 2016 08:41
Nadal jesteś podłączony do anteny na dachu a mówiłem o podłączeniu tylko router komputer.
Pawelgwo
(Pawelgwo)
31 Styczeń 2016 08:43
aaaaa sory zle zaczailem zaraz sprawdze
Marcin
(Marcin)
31 Styczeń 2016 08:45
Brama domyślna w ipconfig powinna być adresem routera po resecie.
Pawelgwo
(Pawelgwo)
31 Styczeń 2016 09:04
narazie wszystko smiga dzieki wielkie jestes wielki !!!!!!!!!!!!!!!
Marcin
(Marcin)
31 Styczeń 2016 09:12
To tylko podstawy więc z tą wielkością bym uważał