Wr 841 czy wr 843?

Potrzebuję router wi-fi do domowego internetu kablowego, który? Nie mogę znaleźć różnic, które by ułatwiły wybór. Prędkość łącza 100mb, jednoczesne podłączenie 4 urządzeń.

Dla prędkości 100Mb to ja bym brał inny model, dokładniej to Wr1043ND w ciemnej obudowie.
A Jeśli wybierać między tymi dwoma to są to identyczne urządzenia tylko 841 ma anteny na stałe, a 843 ma odkręcane. dodatkowo w 843 można używać zasilania przez PoE i ma dodatkowe tryby pracy jak Client, WISP, Repeater.

Jestem lajkonikiem w kwestii routerów i nie mam pojęcia co mi dadzą funkcje które podałeś :wink:
Pędkość możliwe że będzie do 150, ale nie wiem czy to coś mienia, przecież wszystkie 3 mają 300mb, nie? W czym lepszy jest 1043?
Pzdrwm.

aby uzyskać prędkość powyżej 100mb to router musi posiadać porty ethernetowe gigabitowe. a te posiada WR1043ND.
Co do wifi to przy 300Mbit/s jak uda Ci się uzyskać ponad 120Mbitrealnego transferu ( przy szerokości kanału 40MHz i czystym eterze) to będzie dobrze.
Jeśli te 4 urządzenia będą tylko na WiFi to i tak nie osiągniesz takich transferów.
Te 300Mbit które są opisane to transfer w dwie strony.

Ograniczeń szybkości połączeń jestem świadom, obecnie korzystamy z bezprzewodowego routera 3g i nie ma komplikacji, więc na kablowym 100mb powinno być lepiej.
A co przemawia za WR1043? Bo cena raczej nie :wink:

Prędkość jest 100/10 albo 150/15 pobieranie/wysyłanie

No na pewno będzie lepiej niż na 3G. Przy tych routerach 841/843 zsumowana prędkość nie przekroczy 100mbit/s
Za WR1043 przemawia dobry i mocny zasięg wifi, porty lan gigabitowe, wifi z trybem "turbo" do 450mbit/s. port USB na drukarkę lub dysk w celu udostępnienia danych w sieci.

Super, wielkie dzięki za pomoc!
Pzdrwm.