Witam wszystkich forumowiczów!
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem wybudzania komputera z sieci WAN, wybudzanie po sieci LAN działa bezproblemowo,
schody zaczynają się gdy chcę wybudzić komputer z poza sieci LAN, konfiguracja routera wydaje się być poprawna, adresy komputerów
w sieci LAN są przypisane na routerze statycznie
przekierowanie paczki wybudzającej na porcie 9 jest ustawione na adres komputera który chcę wybudzić
paczkę wysyłam na adres stały routera który znam, mam skonfigurowaną domenę DDNS na no-ip.com więc zawsze mogę sprawdzić jaki jest aktualny adres IP routera ale niestety to nie działa
Jedyne co mi się udało ustalić to po zalogowaniu poprzez telnet na router przy włączonym komputerze np adres 192.168.1.102 jest on widoczny
w tabeli ARP routera
natomiast po wyłączeniu router nie pamięta go w tablicy
Dzwoniłem z tym problemem na help desk TP-Linka ale wiedza kolesia z którym rozmawiałem była wątpliwa i jedyne co potrafił stwierdzić to tyle że router jest zapewne uszkodzony i powinien pamiętać ten adres.
Jest może ktaś kto uporał się z tym problemem na tym modelu routera, albo zna jakiś sposób by dopisać do ARP na stałe te adresy,
przeszukałem sieć i kończą mi się pomysły a nie chcę wymieniać routera.
pozdrawiam
Seba
Proszę nie dublować tematów bo wszystko poleci do koszta - Administrator