Wds problem


(mikimag) #1

Witam od kilku miesięcy moje 2 routery (tl-wr841n) działały bez zarzutu. Problem zaczął się gdy włączyłem konsole Ps4 i zacząłem grać online router co chwile się resetowal. Teraz nie mogę dostać się do routera który odbiera sygnał i przekazuje go do komputera i konsoli przez LAN jakieś rady?


(Heinz) #2

Witam,

Jak były one skonfigurowane? wg jakiegoś poradnika? Jakie adresy IP zostały użyte?

Pewnie ma wyłączony DHCP i nie nadaje adresów IP dla urządzeń.

Może warto przywrócić ten odbierający do ustawień fabrycznych i skonfigurować go ponownie do pracy z WDS?


(mikimag) #3

Konfigurowałem razem z pomocą użytkowników na tym forum LAN 1 routera 192.168.0.1 1 router 192.168.0.2 przywróciłem do fabrycznych dostęp do 2 mam ale brak internetu. Mogę wrzucić jakieś screeny ustawień jeśli jest taka potrzeba


(Heinz) #4

Skoro drugi jest na ustawieniach fabrycznych to zmień mu LAN IP na 192.168.0.2 i połącz się przez WDS z pierwszym routerem.
W DHCP wpisz adres bramy domyślnej na 192.168.0.1.


(mikimag) #5

W którym routerze ustawić w dhcp w tym którym mam WDS włączony?


(Heinz) #6

Pierwszego nie ruszaj skoro działa.
Wszystko co napisałem dotyczy drugiego routera.
Możesz też w DHCP wpisać adresy IP serwera DNS


(mikimag) #7

Dalej to samo


(Heinz) #8

To samo? czyli nie działa czy zawiesza się?


(mikimag) #9

Zalogować się dalej mogę ale brak internetu


(mikimag) #10

Na 1dziala na 2 już nie...


(Heinz) #11

To podłącz się komputerem do drugiego routera i daj wynik z polecenia IPCONFIG/ALL
oraz screen ze statusu drugiego routera.


(mikimag) #12


(Heinz) #13

Wszystko ustawione OK tylko routery się nie łączą ze sobą.
Jaki masz poziom sygnału z pierwszego routera na wyszukiwaniu WDS?


(mikimag) #14

36dB jeśli o to chodzi


(Heinz) #15

to nie jest źle.
W pierwszym routerze wejdź do zakładki ustawień wifi i ustaw kanał wifi na inny niż Auto.
Tak jak tutaj:
image

Po tym zabiegu w drugim routerze jeszcze raz wyszukaj tej sieci i połącz się z nią.


(mikimag) #16

1 router


2 router


(Heinz) #17

Dalej nie działa?
Ustaw jeszcze szerokość kanału na 20MHz.

W statusie pole Status WDS coś pokazuje?


(mikimag) #18

Dalej nie działa.
Ustawiłem 20MHz
Status WDS: Połączony


(Heinz) #19

Skoro WDS połączony to sprawdź ping do jakiego momentu to działa
w cmd pisz:

ping 192.168.0.1
ping 8.8.8.8
ping wp.pl

(mikimag) #20

Pinging 192.168.0.1 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=13ms TTL=64
Reply from 192.168.0.1: bytes=32 time=1ms TTL=64

Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=25ms TTL=56
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=24ms TTL=56
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=26ms TTL=56
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=23ms TTL=56

ping wp.pl
Ping request could not find host wp.pl. Please check the name and try again.