Mam wdr3600 z najnnowszym gargulcem z eko.one.pl. Modem to E3372 bez HiLinka. Konfigurowałem zgodnie z poradnikiem, ale nie łączy sie z Internetem. W zakładce status mam tylko siłę sygnału -81, ip nie dostaje. Wygooglałem, ze muszę wydać komendę
AT^SETPORT="A1, A2; 12, 1, 16, A1, A2"
Ale podając przez putty dostaję komunikat not found. Utknąłem w tym miejscu, ktoś mi pomoże? Komenda ze znakiem zapytania także nie daje odpowiedzi.
To nie jest komenda wysyłana do routera tylko do modemu. Najłatwiej wykonać ją przez komputer łącząc się terminalem (putty itp) na port komunikacyjny modemu, który możesz sprawdzić w menadżerze urządzeń, lub za pomocą programu TopNetInfo - szukaj opcji "komendy AT"
Po zalogowaniu dostaję tylko komunikat "OK" i nic nie można wpisać.
Jesteś w stanie zalogować się do modemu przez 192.168.8.1? Łatwiej jest z komunikacją jeśli przerobi się go na hilinka. Dzisiaj przerabiałem i zajęło mi to 10minut.
Już pisałem, że to nie hilink. Mogę przerobić, ale jeśli już masz obcykane to podaj link do jakiegoś tamatu z instrukcją i plikami.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=123762#p123762 najprostrza metoda. Jakiego operatora ma logo?
Playa ale karta jest orange.
Nawet jeżeli nie jest to hilink to i tak jesteś w stanie zalogować się do niego. U mnie po włożeniu do portu usb i po wcześniejszym zainstalowaniu na kompie odpowiednich sterowników byłem w stanie wejść do niego.
Nie wiem, w tym panelu Palya pokazuje inny port, ale na niego się całkiem nie lączy. Wg tej instrukcji nie mogę ściągnąć firmware z tej ruskiej strony. 2x pobierałem i jest puste archiwum pomimo rozmiaru ok 40mb. Ten code calculator tez się nie pobierał, ale ściągnąłem z innego miejsca. Te modemy usb to mnie dobijają...
Edyta: Zrobiłem, trzepa zalogować się przez ssh i podać komendy:
# opkg update
# opkg install picocom
# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1
AT^SETPORT="A1,A2;12,1,16,A1,A2"
Potem restart i powinno działać. Konfiguracja połączenia taka jak na screenie w załączniku.
Pobierałeś wszystko z postu jarek7714 post #21.
Posiłkowałem się wieloma poradnikami, głównie eko.one.pl. Sam tego nie wymyśliłem ale skoro założyłem temat to postanowiłem napisać rozwiązanie problemu.
Jeżeli temat rozwiązany to zamykaj.