W8970 problem z internetem


(mosko7) #1

Witam na wstępie chciałbym zaznaczyć że moja wiedza nie jest większa niż trawa na początku wiosny :).
Konfiguracja mojej sieci wygląda następująco
Livebox Sagem 3202 od niego podłączony w8970(dlaczego tak zapewne zapytacie,nie znam hasla do liveboxa mieszkam u teściowej zmieniać nie chce bo się będę wyprowadzał w przeciągu 3msc)
Z komputera korzystają 2 laptopy jeden na stałe drugi przelotnie. Na nich internet działa bez zarzutu . Problem pojawia się z moim telefonem SGS 3 (nie jest na pewno to wina oprogramowania bo ten sam modem działał wcześniej z modemem UPC i wszystko bylo ok).Dokupiłem niedawno "tablet" AINOL Auroa sytuacja jest ta sama. Próbowałem zmieniać kanały sytuacja jest ta sama internet jest ale strony lądują się strasznie wolno ale działają. DHCp jest włączone na livebox próbowałem wl/wyl na tplinku bez skutku.Wiem że zaraz zapytacie o konfig. routera i zdjęcia tylko za bardzo nie wiem co będzie potrzebne. Bardzo dziękuje z góry za pomoc.Jestem w stanie zapłacić za konfig przez temaviver lub ewentualnie mogę odwdzięczyć się konfig,aktualizacja przerobieniem każdej nawigacji. Dzięki i pozdrawiam


(Marcin) #2

Jak masz skonfigurowany W8970? Moja propozycja konfiguracji:


(mosko7) #3

Czesc dzieki za odpowiedz powiedz mi o co pytasz bo za bardzo nie wiem moge dac scrreny konfg.
Pamietam że musiałem zmienic ip routera na 192.168.1.250 bo kolidował z ip liveboxa a reszat chyba bez zmian


(mosko7) #4

Bardzo przepraszam zapominiałem od jednej rzeczy :slight_smile: Może istotnejr jest podp komp stacjonarny na zdjc komp stacjonarny ma internet z tego kabla.Moj komp podpiety jest przez komp stacjonrany


(Marcin) #5

Trudno zrozumieć twoją wypowiedź :frowning:


(mosko7) #6

nie bylo zdjecia


(mosko7) #7

teraz przeczytałem :slight_smile: tragedia miałem włączone auto korekcję :slight_smile: Są dwa kompy stacjonarne jeden jest podpięty bezpośrednio pod tplinka a drugi z którego piszę ma pociągnięty kablel od routera bezposrednio


(Marcin) #8

Wszystko jest w poradniku do którego dałem linka. Chyba że potrzebujesz mieć wszystkie komputery w jednej podsieci. Wtedy twoja konfiguracja plus wyłączenie DHCP na W8970.


(mosko7) #9

Nie nie potrzebuje, mam tak jak w poradniku tylko moj sgs 3 i ten tablet maja opory w łączeniu z netem baardzo wolno a ten sam net tylko z livebox dziala ok


(Marcin) #10

Dodałeś DNS-y do konfiguracji DHCP routera? Co masz w DHCP Settings? Po każdej zmianie robisz SAVE i Reboot routera (ponowne uruchomienie).


(mosko7) #11

mam tak


(Marcin) #12

Czyli nie możesz mieć takiej konfiguracji jak z poradnika. Chyba go dokładnie nie przeczytałeś :frowning:
Kabel z Livebox-a do portu WAN plus zmiana IP TP-linka na 192.168.2.1m plus Operation Mode i zmiana na Wireless Router jak w poradniku plus uzupełnienie DHCP.


(mosko7) #13

Przepraszam ze wczoraj nie odpisalem padl net na wsi nie mialem jak sprawdzic ustawien.Jakie wartosci mam wpisac w dhcp?


(Marcin) #14

Jeszcze raz zapraszam do lektury mojego poradnika, tam wszystko jest opisane: