Panowie,
- Miesiąc temu zakupiłem repeater WA850RE v2
1b. Repeater wpięty na piętrze, moc sygnału - 3 diody na 5 - Ustawiłem go w normalnym trybie jako repeater oryginalnej sieci bezprzewodowej z Technicolora TC7200 od UPC - klonowanie SSID oraz hasło.
2c. Jakość, moc i siła sygnału WiFi z repeatera - bardzo dobre. - Prędkości po WiFi - zadowalające, komputer PC podpięty po RJ - ok.
- Repeater ma wyłączone DHCP, cała pula jest przypisywana przez router od UPC.
4b. DHCP działa na routerze UPC. - Od wczoraj zaczęły występować dziwne problemy tj. WiFi oraz LAN od routera - 60-70% oraz 100% prędkości. Prędkość WiFi na repeaterze - spadek do 2-5Mbit/sek (było 60), LAN - do 5Mbit/sek (było 60-70).
- Sprawdziłem sieci wokół - znaczących zmian nie ma (dużo 2.4Ghz, parę 5Ghz).
- WiFi z routera UPC - szybciej niż repeatera (pomimo znacznie większej odległości).
- LAN z routera UPC - pełna prędkość (250Mbit/sek).
Co może być przyczyną?
Resetowałem router.
Resetowałem repeater i ponownie ustawiałem podłączanie do sieci WiFi z różnymi opcjami (takie samo SSID i hasło, różne SSID i to samo hasło, różne SSID i hasła), zaktualizowałem firmware na ostatni - ze strony TP-Linka.
Zastanawiam się nad wgraniem customowego firmware np. OpenWRT albo Gargoyle.
EDIT:
WiFi na routerze: tryb mieszany, kanał automatyczny, 20/40Mhz, moc 100%
EDIT 2:
Załączam prtscr - zmiana kanału na niższy, rate skoczył do 150Mbps, co poskutkowało wzrostem prędkości do ok. 19Mbit/sek (testowane na karcie WiFi USB - WN722N), LANowe podłączenie do repeatera dalej skutkuje prędkością 5-6 Mbit/sek.