UPC: Technicolor TC7200 + WA850RE v2


(knysha) #1

Panowie,

  1. Miesiąc temu zakupiłem repeater WA850RE v2
    1b. Repeater wpięty na piętrze, moc sygnału - 3 diody na 5
  2. Ustawiłem go w normalnym trybie jako repeater oryginalnej sieci bezprzewodowej z Technicolora TC7200 od UPC - klonowanie SSID oraz hasło.
    2c. Jakość, moc i siła sygnału WiFi z repeatera - bardzo dobre.
  3. Prędkości po WiFi - zadowalające, komputer PC podpięty po RJ - ok.
  4. Repeater ma wyłączone DHCP, cała pula jest przypisywana przez router od UPC.
    4b. DHCP działa na routerze UPC.
  5. Od wczoraj zaczęły występować dziwne problemy tj. WiFi oraz LAN od routera - 60-70% oraz 100% prędkości. Prędkość WiFi na repeaterze - spadek do 2-5Mbit/sek (było 60), LAN - do 5Mbit/sek (było 60-70).
  6. Sprawdziłem sieci wokół - znaczących zmian nie ma (dużo 2.4Ghz, parę 5Ghz).
  7. WiFi z routera UPC - szybciej niż repeatera (pomimo znacznie większej odległości).
  8. LAN z routera UPC - pełna prędkość (250Mbit/sek).
    Co może być przyczyną?
    Resetowałem router.
    Resetowałem repeater i ponownie ustawiałem podłączanie do sieci WiFi z różnymi opcjami (takie samo SSID i hasło, różne SSID i to samo hasło, różne SSID i hasła), zaktualizowałem firmware na ostatni - ze strony TP-Linka.
    Zastanawiam się nad wgraniem customowego firmware np. OpenWRT albo Gargoyle.
    EDIT:
    WiFi na routerze: tryb mieszany, kanał automatyczny, 20/40Mhz, moc 100%
    EDIT 2:
    Załączam prtscr - zmiana kanału na niższy, rate skoczył do 150Mbps, co poskutkowało wzrostem prędkości do ok. 19Mbit/sek (testowane na karcie WiFi USB - WN722N), LANowe podłączenie do repeatera dalej skutkuje prędkością 5-6 Mbit/sek.


(Marcin) #2

Zacznij od diagnostyki sieci bezprzewodowej -


(knysha) #3

No to po kolei:

  1. Pomiar sygnału z Acrylica - sieć OP_1 to moja, dwa urządzenia - router + repeater

  1. Pomiar prędkości speedtest.net

  1. ipconfig /all

  1. tracert do googla

  1. pingowanie - zaznaczyłem moment startu i końca odpalenia ponownego testu na speedtest.net


(Marcin) #4

Bez wzmacniacza osiągi masz poprawne?


(knysha) #5

Nie, nigdy nie były - dlatego zakupiłem repeater i osiągi się poprawiły.
Co ciekawe - przed momentem dokonałem próby speedtesta... WiFi z repeatera.

EDIT:
Wynik testu po LANie do repeatera...


(Marcin) #6

Obcięcie połowy prędkości dla repeatera to normalne ponieważ urządzenie posiada tylko jedno radio którym musi odebrać a potem nadać sygnał/