TpLink TD-W8970 v 1.2 problem z konfiguracją portu WAN


(kojot123) #1

Witam. Posiadam router Tplink TD-W8970. Podczas konfiguracji natknąłem się na problem z interfejsem WAN, chodzi mi dokładnie o to iż gdy do portu nr 4\WAN podłączam ZTE Gpon zxhn f660 (internet światłowodowy 300Mbps), to po włączeniu opcji Bandwidth Control, internet zwalnia do około 80Mbps na wyjściu z Tplinka. Problem ten występuje tylko wtedy, gdy opcja Bandwidth Control jest włączona, jeśli ją wyłącze to na wyjściu z Tplinka jest normalnie 300Mbps. Oczywiście parametr Total Downstream Bandwidth ustawiłem na 307200Kbps, więc chyba poprawnie, dlaczego więc TPLINK obcina tak drastycznie połączenie. Na stronie TPLINKA znalazłem w opisie że wydajność portu WAN obsługuje 1 Giga, to czemu nie działa poprawnie, ktoś może miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?


(Marcin) #2

Niestety nie maiłem możliwości sprawdzić W8970 przy takiej szybkości łącza ale wygląda to tak że przy włączeniu funkcji Bandwidth Control router jest za bardzo obciążony i dlatego obcina pasmo. Sprawdź jeszcze co pokazują logi routera może coś tam będzie widać. Moją tezę trzeba by potwierdzić u chłopaków we wsparciu technicznym TP-linka bo mogę się mylić.
Oprogramowanie masz najnowsze dostępne na stronie producenta?


(kojot123) #3

Tak oprogramowanie jest najnowsze dostępne. Czy ktoś może ma ten router z openwrt i mógłby sprawdzić czy tam działa poprawnie?


(Marcin) #4

Jak rozumiem potrzebujesz typowo routera do podziału pasma?


(kojot123) #5

Dokładnie.


(Marcin) #6

Napisz jeszcze w tym podwieszonym temacie tam dyskutowało paru ludzi którzy mieli W8970 z openwrt. Ja miałem jakiś czas temu ale już go nie mam u siebie.


(kojot123) #7

No niestety jakiś ambitny administrator skasował mojego posta w tamtym temacie, więc jeśli czyta to ktoś kto ma ten router i posiada openwrt, to niech da znać jaką uzyskał maksymalną przepustowość na wan gdy włączony jest podział pasma.