Witajcie!
Pare dni temu zakupilem router jak w temacie. Wszystko dziala lepiej niz dobrze, transfery po WiFi (lacze UPC 120 Mbit) rzedu 118 Mbit/s.
Problem z WiFi polega na tym, ze co jakis czas router wyrzuca wszystkie urzadzenia z internetu na kilka minut, po czym laczy sie ponownie. Przerwy miedzy rozlaczeniami sa rozne i nastepuja zarowno przy 2.4G jak 5G.
Firmware jeszcze nie aktualizowalem poniewaz chcialbym najpierw wyeliminowac wszystkie mozliwosci
Prosze o ewentualne porady co z tym zrobic.
PS. Posiadam tez karte Archer T4UH podlaczona aktualnie na USB 3, rozlaczenia nastepowaly rowniez na USB 2
Jest to wersja v1 czy v2? Aktualizację oprogramowania na routerze powinieneś zrobić w pierwszej kolejności.
Ustaw też na sztywno parametry sieci bezprzewodowej w konfiguracji routera (Wireless Settings) bez automatów (kanał i jego szerokość).
Dzieki za odpowiedz!
Jest to wersja v2, wersja karty V1.
Pytanie o firmware. Jako ze nigdy jeszcze nie flashowalem routera chcialbym dopytac o plik ktory mam pobrac. Pobralem plik C5(UN)_V2_160613 ale nie jestem pewien czy to odpowiedni FW
Tak dokładnie. Pamiętaj o konfiguracji konkretnego kanału i jego szerokości na 40MHz.
Kanał najlepiej wybrać ten o najmniejszym zaszumieniu:
Można to sprawdzić inSSIDer-em.
Teraz mam ustawione wszystko na auto, ale jaka szerokosc pasma najlepiej wybrac? 40MHZ czy 80? Kanal mam ustawiony na 36
Maksymalne dla danego pasma w tej chwili.
Teraz tylko kwestia wgrania oprogramowania. Znam procedure (laptop, ethernet) ale szczerze mowiac troche sie waham by czegos nie zepsuc
Nic się nie zepsuje, no chyba że prąd wyłączą ale to zawsze możesz oddać na gwarancji.
Na 5GHz najlepiej ustawić szerokość 80MHz żeby korzystać z wszystkich dobrodziejstw technologii AC. Dla 2,4 w zależności od zajętości kanałów. Jak masz dość pusto w eterze i odległości od routera nie za duże to ustaw 40MHz, w przeciwnym przypadku ustaw 20MHz.
Upgrade się nie bój tylko stosuj się do instrukcji wgrywania.
Sadzac po tym co pokazuje karta, na 5GHz jestem tylko ja wiec z zajetoscia nie powinno byc problemow :). Dzieki wszystkim za sugestie. Odezwe sie po upgradzie
Jeszcze jedno pytanko jesli moge. Tylko nie wiem czy moge je zadac. Czy polecilibyscie custom firmware czy raczej trzymac sie od tego z daleka?
Jest tylko DD-WRT dla wersji 2. Miałem dość długi czas ddwrt na Archer C9, jednak do dziś te firmware nie jest w pełni OK. Polecam poczytać wątki na oficjalnym forum ddwrt ile osób uszkodziło router wracając do oficjalnego softu.
Melduje sie ponownie. Wlasnie wgralem najnowszy FW do mojego "Lucznika" i zalogowalem sie na 5GHz. Na razie odpukac zadnej czkawki nie ma, transfer jest 118 Mbit/s. Oby tak juz zostalo. Gdyby sie cos jeszcze dzialo to napisze
Niestety, od mojego poprzedniego wpisu nastapily az 2 czkawki wiec wsiadlem na router i ustawilem na sztywno 80 MHz i kanal 48. Test trwa
Niestety czkawki nadal wystepuja (w nieregularnych odstepach czasu)
Zrób diagnostykę sieci dla pasma 2,4GHz i 5GHz:
Wyniki wrzuć na forum
Chyba sie udalo. Poszperalem w ustawieniach Archer T4UH i okazalo sie (surprise surprise) ze bylo wlaczone oszczedzanie energii. Siedze juz 2 h na 5GHz z wylaczonym oszczedzaniem energii i zadnej czkawki :)))
To jednak nie koniec testow. Jutro potestuje caly dzien i wieczorem zdam raport
Witajcie!
Problem rozwiazany. Musialem wymienic router na inny poniewaz wyzej opisany problem wystepowal rowniez przy podlaczeniu kablowym. Wlasnie jestem na nowym routerze i smiga az milo
Dzieki wszystkim za pomoc
Temat zamykam a w razie problemów zapraszamy ponownie do nas na forum.