TPLink Archer C5 - problem z WiFi


(Darcorn) #1

Witajcie!
Pare dni temu zakupilem router jak w temacie. Wszystko dziala lepiej niz dobrze, transfery po WiFi (lacze UPC 120 Mbit) rzedu 118 Mbit/s.
Problem z WiFi polega na tym, ze co jakis czas router wyrzuca wszystkie urzadzenia z internetu na kilka minut, po czym laczy sie ponownie. Przerwy miedzy rozlaczeniami sa rozne i nastepuja zarowno przy 2.4G jak 5G.
Firmware jeszcze nie aktualizowalem poniewaz chcialbym najpierw wyeliminowac wszystkie mozliwosci
OS: Windows 10 z wszystkimi aktualizacjami
Prosze o ewentualne porady co z tym zrobic.
PS. Posiadam tez karte Archer T4UH podlaczona aktualnie na USB 3, rozlaczenia nastepowaly rowniez na USB 2


(Marcin) #2

Jest to wersja v1 czy v2? Aktualizację oprogramowania na routerze powinieneś zrobić w pierwszej kolejności.
Ustaw też na sztywno parametry sieci bezprzewodowej w konfiguracji routera (Wireless Settings) bez automatów (kanał i jego szerokość).


(Darcorn) #3

Dzieki za odpowiedz!
Jest to wersja v2, wersja karty V1.
Pytanie o firmware. Jako ze nigdy jeszcze nie flashowalem routera chcialbym dopytac o plik ktory mam pobrac. Pobralem plik C5(UN)_V2_160613 ale nie jestem pewien czy to odpowiedni FW


(Marcin) #4

Tak dokładnie. Pamiętaj o konfiguracji konkretnego kanału i jego szerokości na 40MHz.
Kanał najlepiej wybrać ten o najmniejszym zaszumieniu:

Można to sprawdzić inSSIDer-em.


(Darcorn) #5

Teraz mam ustawione wszystko na auto, ale jaka szerokosc pasma najlepiej wybrac? 40MHZ czy 80? Kanal mam ustawiony na 36


(Marcin) #6

Maksymalne dla danego pasma w tej chwili.


(Darcorn) #7

Teraz tylko kwestia wgrania oprogramowania. Znam procedure (laptop, ethernet) ale szczerze mowiac troche sie waham by czegos nie zepsuc :slight_smile:


(Marcin) #8

Nic się nie zepsuje, no chyba że prąd wyłączą ale to zawsze możesz oddać na gwarancji.


(Heinz) #9

Na 5GHz najlepiej ustawić szerokość 80MHz żeby korzystać z wszystkich dobrodziejstw technologii AC. Dla 2,4 w zależności od zajętości kanałów. Jak masz dość pusto w eterze i odległości od routera nie za duże to ustaw 40MHz, w przeciwnym przypadku ustaw 20MHz.
Upgrade się nie bój tylko stosuj się do instrukcji wgrywania.


(Darcorn) #10

Sadzac po tym co pokazuje karta, na 5GHz jestem tylko ja wiec z zajetoscia nie powinno byc problemow :). Dzieki wszystkim za sugestie. Odezwe sie po upgradzie :slight_smile:


(Darcorn) #11

Jeszcze jedno pytanko jesli moge. Tylko nie wiem czy moge je zadac. Czy polecilibyscie custom firmware czy raczej trzymac sie od tego z daleka?


(Heinz) #12

Jest tylko DD-WRT dla wersji 2. Miałem dość długi czas ddwrt na Archer C9, jednak do dziś te firmware nie jest w pełni OK. Polecam poczytać wątki na oficjalnym forum ddwrt ile osób uszkodziło router wracając do oficjalnego softu.


(Darcorn) #13

Melduje sie ponownie. Wlasnie wgralem najnowszy FW do mojego "Lucznika" i zalogowalem sie na 5GHz. Na razie odpukac zadnej czkawki nie ma, transfer jest 118 Mbit/s. Oby tak juz zostalo. Gdyby sie cos jeszcze dzialo to napisze :slight_smile:
Niestety, od mojego poprzedniego wpisu nastapily az 2 czkawki wiec wsiadlem na router i ustawilem na sztywno 80 MHz i kanal 48. Test trwa


(Darcorn) #14

Niestety czkawki nadal wystepuja (w nieregularnych odstepach czasu) :frowning:


(Marcin) #15

Zrób diagnostykę sieci dla pasma 2,4GHz i 5GHz:

Wyniki wrzuć na forum


(Darcorn) #16

Chyba sie udalo. Poszperalem w ustawieniach Archer T4UH i okazalo sie (surprise surprise) ze bylo wlaczone oszczedzanie energii. Siedze juz 2 h na 5GHz z wylaczonym oszczedzaniem energii i zadnej czkawki :)))

To jednak nie koniec testow. Jutro potestuje caly dzien i wieczorem zdam raport :slight_smile:


(Darcorn) #17

Witajcie!

Problem rozwiazany. Musialem wymienic router na inny poniewaz wyzej opisany problem wystepowal rowniez przy podlaczeniu kablowym. Wlasnie jestem na nowym routerze i smiga az milo :slight_smile:

Dzieki wszystkim za pomoc


(Marcin) #18

Temat zamykam a w razie problemów zapraszamy ponownie do nas na forum.