Witam,
Mam internet w UPC na modemie Arris CM350, podłączyłem za nim TP WR842ND v2 (wcześniej był router Netgear - też sam go podłączałem) i niestety router po włączeniu do prądu wraz z modemem nie potrafi sobie nadać zewnętrznego IP (choć czasem mu się udaje ale jest to losowo). Rozwiązania jakie próbowałem i nie odniosły skutku:
reset do ustawień fabrycznych
zmiana MAC Adresu na komputera albo starego routera
zmiana kablea Ethernetowego
zmiana podsieci (aktualnie 192.168.1.1)
Proszę o pomoc gdyż nie wiem jak sobie z tym poradzić...
do tej pory stary router Netgear automatycznie podłączał się do sieci po włączeniu do prądu.
niestety ale ten sposób że włączy się modem a router TPLinka odłączy od prau i ponownie podłączy nie pomaga. Pomaga jedynie wyjęcie i włożenie wtyczki RJ45 z portu WAN albo podwojne sklonowanie MAC Adresu. Czy to w oprogramowaniu TPLink jest jakis problem?
Pytanie Administratora jest jak najbardziej na miejscu. Urzadzenia te są przystosowane do pracy ciągłej pod napięciem. Wyłączasz ze względu na oszczędność energii? Zepnij sobie WR-a do portu LAN i wyłącz mu serwer DHCP. Zobacz i potestuj.
predzej ze wzgledu na zasilacz wylaczam od pradu:)
Troche jestem zielony pod wzgledem konfiguracji bez DHCPa. jaki mam wtedy nadac IP WRa? i co z IP urzadzen podlaczanych pod router?
Modem Arris ma chyba 192.168.1.100 (tak jest domyslnie wyczytalem).
Muszę cię zmartwić, taka konfiguracja nie pozwala dostać się do panelu administracyjnego routera przez LAN. Można dostać się jedynie przez wifi. Jest to tylko po to aby raz na zawsze zapomnieć o konfiguracji. Ile razy dziennie chcesz dostawać się na router i w jakim celu? Ja mam tak skonfigurowaną sieć i zapomniałem. Wyjątek od reguły stanowi awaria sprzętu.
zrobilem teraz jeszcze inaczej.
zrobilem reset do ustawien producenta i nie ustawialem przydzielenia ip do mac adresu i poki co dziala po 5 resetach...
cos moze byc nie tak z tym routerem czy ja zle ustawiam ip do mac adresu? Wystarczlo ze w adress reservation wpisalem MAC adres drukarki przydzielajac do 192.168.0.100 i nagle zresetowaniu router przestal przydzielac ip od UPC..
Po IP takim jakie masz ustawione na LAN. Jezeli masz wyłączony serwer dhcp na routerze to nie on przydziela adresację tylko modem. Router staje się przeźroczystym switchem w takiej konfiguracji.
ok ale po dluzszych testach problem powrocil.
zresetowalem router do ustawien domyslnych i pozostawilem adresacje IP tak jak wpisuje TPLink bez rezerwacji adresow na podstawie MAC. Poki co dziala, gdy tylko zarezerowalem 1 adres to przestalo dzialac a gdy zadnego nie ma na liscie poki co dziala.
Czy ten model ma jakies problemy z rezerwacja adresow IP po MAC? A moze robie cos zle robie to przez opcje w DHCP (DHCP Server na Enable)
Ja u siebie mam infrastrukturę na przycisk. Wszystkie sprzęty, które chcę wyłączać, np. w nocy, są podpięte na tę określoną listwę zasilającą. Wychodzę z domu/idę spać przełączam i wszystko gaśnie i potem tak samo w drugą stronę. U mnie nie ma żadnych problemów z dhcp/router/modem . Z tym, że u mnie modem jeśli nie jest zalogowany do sieci to przydziela krótką lease dhcp na port wan routerowi. Ta lease wygasa po 1min i zwykle pobierana jest po połowie tego okresu. Zatem jak się modem zaloguje to max po 30s router dostanie normalne IP i u mnie nie ma z tym żadnych problemów, może dlatego, że korzystam z openwrt ale raczej z tym nikt nie powinien mieć problemów
moze DDWrt bylo by rozwiazaniem?
Czy jesli wgrywam ddwrt to moge zawsze wrocic do oryginalnego firmware przez wgranie pliku z: http://www.tp-link.com.pl/support/download/?model=TL-WR842ND&version=V2 ?
Czy na ddwrt tez zadziala dysk usb?
Czy jak wgram dddwrt to od razu bede mial jego interfejs czy dostep tylko przez telnet?
Ma ktos link do ddwrt dla tego routera?