Cześć, mam problem z konfiguracją routera. Kompletnie się poddałem. Modem kompatybilny z routerem, internet i zasięg LTE ale prędkość maksymalna waha się w granicach 1.5-2.5Mbps. Problem w tym, iż kilka tygodni temu pokazało czasem 15Mbps. Moje pytanie brzmi czy jestem w stanie osiągnąć większą prędkość zmieniając konfiguracje routera? Może ma ktoś podobny zestaw? Jaka jest wasza prędkość? Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie. Z góry dzięki za pomoc 
Jaki modem? Robiłeś test na podłączonym modemie do komputera i przez router?
Zapytam jeszcze co to za dostawca i jak daleko masz do BTS-a?
Do BTS-a 2.5km. Robiłem test, na modemie podłączonym do komputera internet jest szybszy. Modem to HUAWEI E3372, jest to modem z t-mobile ale tylko ten mam kompatybilny z routerem, gdyż Huawei E3272s z Plusa nie łączy.
EDIT:
Zrobiłem jeszcze raz test na komputerze, prędkość jest ta sama jak na routerze.
Która to wersja MR3420, spójrz na naklejkę?
Wygląda na to że problemem jest poziom sygnału z BTS-a
nawet obstawiałbym, że nie tyle istotny jest poziom sygnału co samo obciążenie BTSa (właściwie można mówić o przeciążeniu przy takich wynikach w dorozumianym przeze mnie LTE)
na pocieszenie powiem, że u mnie na przeciążonym BTSie Playa w godzinach szczytu mam spadki prędkości down do 1,5Mbps a czasem wręcz do 0,5Mbps (poza szczytem osiągam do około 10Mbps)
PS warto nie mylić Mbps(=Mb/s) z MB/s bo różnica to rząd wartości!
wynik sprzed chwili

Model to TL-MR3420. Problem w tym, że kilka tygodni temu prędkość była lepsza. Teraz z dnia na dzień jest coraz gorzej. Dodam, że 09.03.16r. przedłużyłem umowę, dzięki której mam nielimitowany internet ale co z tego, jeśli jest teraz jeszcze wolniejszy. Czy może mam się w coś doposażyć? Wzmacniacze sygnału? Jakieś anteny? Chyba tego sam nie ogarnę, widzę, że jestem zmuszony poprosić o pomoc jakiegoś informatyka ;p
możesz próbować zadbać o poziom sygnału LTE:
- przez zmianę miejsca umieszczenia modemu na takie gdzie sygnał jest najwyższy (najlepiej przy oknie od strony stacji bazowej z której korzystasz, pomocny bywa przedłużacz USB, ale nie dłuższy niż 1m)
- przez zastosowanie zespołu anten zewnętrznych (od biedy można stosować pojedynczą antenę, ale w LTE najlepiej sprawdza się zespól o przeciwnych polaryzacjach), przedłużacz z kroku wyżej bywa też przydatny
ale nie wiem czy warto walczyć z wiatrakami - przeciążenia stacji bazowej nie przeskoczysz ("Z pustego to i Salomon nie naleje. ")
jakkolwiek jeśli masz laptopa to możesz wybrać się z nim (i modemem oczywiście) w godzinach szczytu bliżej stacji bazowej i sprawdzić czy zwiększenie poziomu sygnału poprawia dostępne prędkości, a jeśli tak to możesz zaszaleć na anteny (to jest wydatek rzędu 200zł)