Tp-link wr940n . czemu przekierowuje na niemieckie adresy


(Adrian Urbaniak) #1

Witam, kupiłem wyżej wymieniony w temacie router i mam dosyć dziwny problem, z którym nie umiem sobie poradzić. Od jakiegoś czasu gdy wchodze na strone startowa google to kieruje na niemiecką strone i wyszukuje wszystko w jezyku niemieckim. Mam tak po wi-fi i po kablu . Problem wystepuje tylko na routerze , po kablu od dostawcy jest ok .Niestety zalogowanie i podlaczenie sie do sieci przez ten router powoduje ze na smartfonach , laptopie czy komputerze strony typu google.pl to przekierowuje samo na google.de , youtube.de itp . Instalowałem najnowszy soft , resetowałem , konfigurowałem we wszelaki sposób i nie mam pomysłu już .


(Heinz) #2

Pierwszy raz słyszę żeby router wprowadzał inną lokalizację.
Sprawdzałeś czy bez routera jak i z routerem jestes pod tym samym IP? Sprawdź IP na stronie:

Zobacz też jaką lokalizację masz do "dole" wyników wyszukiwania:
https://support.google.com/websearch/answer/179386


(Jakub Danecki) #3

Skąd pochodzi router? Jak zakupiony?
Generalnie takie przekierowanie na inny język to jest możliwe w kilku przypadkach (ogólnie, nie z routerem i bez):

  • Ustawiłeś sobie locale w przeglądarce na DE_de (domyślny język)
  • IP po jakim widać cię w sieci jest niemieckie (cały ruch przechodzi przez proxy - to można ustawić zarówno w przeglądarce, jak i router może przekazywać taką informację do przeglądarki) albo twój operator daje ci IP błędnie przypisane do Niemiec
  • Router używa DNSów niemieckich (takie dostał od operatora albo sam takie podaje dalej)

Możliwe przyczyny:

  • masz wirusa w komputerze, który się czasem aktywuje, a czasem nie
  • masz włączoną funkcję VPN w Operze (darmowa), która przekierowuje ruch przez DE i nie zawsze działa, albo analogiczną wtyczkę w innej przeglądarce
  • masz dziwnie skonfigurowany router, albo zaatakowany od strony WAN (wyłącz wszelki dostęp do routera od strony internetu - to ustawienie domyślne)

(Adrian Urbaniak) #4

Router zakupiony w Mediamarkt . Jeżeli chodzi o internet to jest to łącze z firmy , w której pracuję i sprawdzaliśmy że po tej stronie jest ok ale za routerem już nie .

Ogólnie w domu korzysta pare osób z różnych urządzeń i każdy ma ten sam problem nawet znajomi co przychodzą . W przeglądarce mam wszystko ok , zastanawiałem się czy ktoś mi nie zhakował routera i dns pozmieniał ale dns też s\a ok .
Natomiast nie rozumiem tego że zaatakowany ze strony WAN ? Co zrobić ? DHCP Wyłączyć ?

A z tym wirusem to też mało realne bo skanowałem wszystko avastem i nodem i nic .


(Heinz) #5

Co z lokalizacją?
Adres ip się zmienia?

Pp resecie wr940n musisz wprowadzać mu jakieś ustawienia?


(Jakub Danecki) #6

Sprawdź swój adres IP bezpośrednio i za routerem:
to co powyżej, albo checkmyip.com i zobacz czy są inne, czy te same.


(Adrian Urbaniak) #7

Adres IP się nie zmienia , jest ok
Lokalizacje jak sprawdzić i gdzie ? Pokazuje niby moja ale jak wchodzę w google mały to kieruje na niemiecką mapę...

DNS też się zgadzają .

I żadnych specjalnych ustawień nie mam , zwykła konfiguracja , prosta . Nazwa sieci , kanał , hasło i nazwa sieci .


(Jakub Danecki) #8

W sumie mi się pomysły kończą. Bez obejrzenia z bliska trudno mi coś więcej powiedzieć rozsądnego.


(Adrian Urbaniak) #9

Temat na dzisiaj wygląda tak . Przetestowałem 3 routery tp linka i w żadnym innym tego nie miałem . Zauważyłem tez inny problem że po wifi jakoś sygnału od 300 mb spadała mi do 6 :wink: Także po wymianie routera wszystko śmiga i huczy po Bożemu jak w piśmie :wink: Według mnie to jakaś wada fabryczna samego routera z oprogramowaniem była nie tak . Na dniach do mediamarkt się wybiorę z małą reklamacją i zobaczymy co powiedzą :wink:


(Jakub Danecki) #10

Ja to bym chętnie spróbował temu się przyjrzeć z bliska, bo to bardzo wesoły problem był. Ale jak sprzęt na gwarancji...