Tp link wr841n problem z internetem na pc


(donau) #1

Witam wszystkich.am problem z routerem (model jak w tytule).
Internet mam z kablówki, poprowadzony kablem z klatki. Modem to stary model motoroli(ma ponad 10lat). Miesiąc temu zakupilam ww router. Podlaczylam, skonfigurowalam i bylo ok. Czasem sie wieszal ale wystarczyło zrestartować i bylo ok. Do soboty. Od tego dnia w ogóle nie mam dostępu do neta z kompa. Na laptopie i komórce śmiga. Modem bezpośrednio podłączony do kompantez działa. Problemem jest ewidentnie router. Palą się w nim wszystkie kontrolki ale nie migają, jak to bylo dotychczas. Restartuję, konfiguruję, klonuje mac i nic. Zolta ikona jak wisiala tak wisi. Proszę o pomoc, bo mi juz pomysły sie kończą.
W miare możliwości proszę o tłumaczenie jak chlop krowie na rowie. :wink:
Thx


(Heinz) #2

Skoro telefon po wifi działa to komputer po kablu też powinien.
Czy w momencie palenia się "żółtej ikonki" można wejść na stronę konfiguracyjną routera http://192.168.0.1/ ?
Jeśli nie to daj wynik z polecenia IPCONFIG/ALL


(donau) #3

Jak pisałam, net przez kabel w kompie działa. Nie działa po podłączeniu routera. Logowalam się na to konto,próbowałam konfigurować. Ale nic to nie dalo.
Mam wstawić zrzut statusu?


(Heinz) #4

A czym łączysz komputer z routerem?

Chętnie


(donau) #5

Komp z routerem łącze kablem, który wczesniej szedł bezpośrednio z modemu. (żółty port). Modem podłączam do niebieskiego portu w routerze kablem z zestawu routera.
Zdjęcie zrzutu w linku

Proszę poprawić dodanie obrazka zgodnie z regulaminem forum - Administrator


(Heinz) #6

No wszystko jest ok więc odpowiedz na pytania.


(donau) #7

Po wpisaniu adresu pojawia mi się okno do logowania, na które się loguję. (z niego zrobiłam zrzut).


(Heinz) #8

Super. Czyli połączenie z routerem jest. Teraz sprawdzimy czy komputer łączy się z serwerem DNS.
Uruchom CMD (poradnik wyżej) i wpisz polecenia:

ping 8.8.8.8
ping wp.pl

Zrób zrzut i wstaw na forum.


(donau) #9

W obu przypadkach komunikat jest taki sam


(Heinz) #10

Spróbuj jeszcze:

ping 89.161.15.1

Ten IP jest w statusie opisany jako brama domyślna, jako że zdjęcie jest niewyraźne mogłem go przekręcić.


(donau) #11

Adminie, przepraszam ale z telefonu zdjęcia nie chcą mi się zaladowac. Wybieram foto lub wpisuje adres, klimam "prześlij obraz" i nic się nie dzieje. Po zapisaniu wiadomości nic nie widac, tylko, ze dokonalam edycji.

Heinz, znów. "host docelowy jest nieosiągalny"


(donau) #12

Wpisalam bramę domyslna ze statusu i to samo. Host soxelowy jest nieosiagalny


(Heinz) #13

daj jeszcze wynik z tego IPCONFIG/ALL na komputerze.
ps. po zapisaniu ustawień ze zmienionym adresem MAC. Spróbuj wyłączyć modem i router na chwilę z prądu.


(donau) #14

Wrzucam zrzut (mam nadzieje, ze teraz będzie ok)

Po sklonowaniu mac, zapisaniu i wylaczeniu modemu i routera netu nadal nie ma


(Heinz) #15

W pierwszym poście piszesz że na laptopie działa. Czy mógł bym prosić screen z IPCONFIG/ALL z laptopa?


(donau) #16

zrzut z lapka (w dwóch częściach)


(Heinz) #17

Komputer nie dostaje adresu IP bramy domyślnej.
Zaloguj się na router i przejdź do zakładki DHCP - Ustawienia DHCP i w polu Brama domyślna wpisz 192.168.1.1


(donau) #18

Heinz, zrobiłam jak pisałeś i calkiem straciłam dostęp do Internetu


(Heinz) #19

mój błąd. z rozpędu napisałem. powinien być adres 192.168.0.1


(donau) #20

ok, w laptopie wrócił, na pc dalej nie ma.