TP-Link WR802N problem gdy ruter pracuje jako klient


(Bartosz Pyszkowski) #1

Mam następujący problem TP-Link WR802N ustawiam jako klient ( z FUNBOX 3.0 Orange ) się ładnie łączy ale nie przenosi mi internetu na wyjście LAN. Mam połączenie, a na komputerze ikonka z żółtym trójkątem z wykrzyknikiem. Strony internetowe na przeglądarce się nie otwierają.


(Heinz) #2

Witam,
Pewnie problem z adresami i DHCP.
Wejdź do ustawień i zmień adres LAN IP na 192.168.1.254
Zapisz ustawienia a następnie przejdź do zakładki DHCP i ustaw coś takiego:


(Bartosz Pyszkowski) #3

Niestety nic nie pomogło.


(Heinz) #4

No to robimy diagnostykę.
Na komputerze który jest podłączony pod WR802N uruchom cmd i wpisuj polecenia:

ping 192.168.1.254
ping 192.168.1.1
ping 8.8.8.8
ping wp.pl


(Bartosz Pyszkowski) #5


(Heinz) #6

Wygląda na brak połączenia bezprzewodowego WR802N z Funboxem.

Wejdź na stronę konfiguracyjną WR802N i w zakładce wireless kliknij scan i wybierz swoją sieć. Upewnij się że że zostało wprowadzone prawidłowa hasło do sieci wifi funboxa.


(Bartosz Pyszkowski) #7

jest wprowadzone prawidłowo, lampka miga a gdy się połaczy to świeci


(Bartosz Pyszkowski) #8

widzę na funbox'sie że jest połaczone


(Heinz) #9

To dziwna sprawa bo połączenia między urządzeniami nie ma. Wrzuć screena z zakładki Status WR802N

Jeśli możesz to ustaw w funboxie stały kanał wifi ( np 1 albo 6).


(Bartosz Pyszkowski) #10


(Heinz) #11

Wygląda OK. Czy z komputera podłączonego pod funboxa można dostać się do TP-Linka pod adresem 192.168.1.254 ?


(Bartosz Pyszkowski) #12

sprawdzę dziś popołudniu, wczoraj niestety zmęczenie mnie zmogło.
dziękuje za pomoc i cierpliwość.


(Bartosz Pyszkowski) #13

tak dostaje się do tplinka


(Heinz) #14

Czyli z komputera podłączonego pod funboxa można dostać się do menu TP-Linka, ale komputer podłaczony pod TP-Linka nie może nic zrobić.

Podłącz się pod TP-Linka i pokaż wynik polecenia IPCONFIG /ALL


(Bartosz Pyszkowski) #15


(Bartosz Pyszkowski) #16

rozłączyłem wifi


(Heinz) #17

Wszystko wygląda OK. Spróbuj jeszcze raz komendy ping


(Bartosz Pyszkowski) #18

nie pinguje w górę sieci
może trzeba jeszcze coś w samym funbox'sie z dhcp poustawiać?


(Heinz) #19

Skoro funbox działa to w nim nie ma co zmieniać ( tylko kanał wifi na stały, bo przy auto może on uciekać).
Spróbuj w konfiguracji TP-Linka w operation mode wybrać Bridge. a reszta konfiguracji niech zostanie taka sama.


(Bartosz Pyszkowski) #20

podpowiedz bo nie ma Bridge