TP-Link wr1043 - Współdzielenie dysków

Witam,
od dłuższego czasu przeglądam forum natomiast teraz napotkałem pierwsze problemy i postanowiłem się zalogować. Mój problem związany jest z konfiguracją udostępniania plików z nośnika USB. Posiadam dwa urządzenia 1) router ADSL (skonfigurowane połączenie WAN i LAN 192.168.1.1) oraz podłączony do niego do portu LAN 2) router DSL TP-Link wr1043v1 z softem Gargoyle 1.6.2.2.
Wszelkie ustawienia odnośnie udostępniania ustawiałem na TP-Linku. Dostęp po sieci LAN działa, wpisuje ftp://192.168.1.99/share_1 i się łącze. Problem występuje, gdy chce się dostać od WAN'u, po wpisaniu adresu domeny (posiadam zmienne IP, dlatego korzystam z DDNS i utworzyłem konto w serwisie www.noip.com) wyskakuje okienko do wpisania użytkownika i hasła i po zaakceptowaniu dostaję komunikat ->530 User ... cannot log in. W czym może tkwić problem i gdzie popełniłem błąd? Poniżej podaję parametry, które ustawiłem:

• zakładka konfiguracja i dynamiczny DNS (tutaj dodałem usługę opierając się na danych otrzymanych z www.noip.com), następnie
  • system i nośniki USB, włączyłem zdalny dostęp do FTP z WAN i zezwoliłem na tryb pasywny, utworzyłem użytkownika i dodałem dysk, po czym
  • zakładka firewall i przekierowanie portów, przekierowałem zakres portów (podanych przy zezwoleniu na tryb pasywny z WAN) na adres 192.168.1.99 (adres TP-Linka).
    Za wszelkie sugestie i porady dziękuje.

Działa jako AP bez portu WAN? Dobrze rozumiem?

Dokladnie tak.

Jakie porty przekierowałeś na głównym routerze? Testowo spróbuj z DMZ czy problem zniknie.

Na TP-Linku przekierowalem zakres portow 50990-50999 na adres TP-Linka. Rozumiem, ze w DMZ mam rowniez podac adres TP-Linka?

Na TP-linku nic nie przekierowujesz skoro działa jako AP. Wszystko robisz na routerze brzegowym tam gdzie masz publiczne IP.

Przekierowalem porty na routerze brzegowym i sytuacja sie nie zmienila. W dalszym ciagu wyskakuje ten sam komunikat.

Jakie porty przekierowałeś? Pokaż twoją konfigurację.

Oto moja konfiguracja portów na routerze brzegowym:

A gdzie port 21 skonfigurowany FTP?

Przyznaje, ze portu 21 nie konfigurowalem. Ma byc rowniez przekierowany na adres 192.168.1.99?

Oczywiście że tak, polecenie ftp:// pracuje na tym porcie domyślnie.

Przekierowałem port 21 ->192.168.1.99, ale komunikat 530 User... w dalszym ciągu się pojawia.

Próbowałeś dostać się z innego IP na tego FTP-a? Lokalnie nie ma żadnych problemów. Sprawdź jeszcze testowo DMZ na routerze brzegowym.

Lokalnie łączy się bez problemu. Po WANie również jest dostęp tylko tak jak mówiłeś muszę łączyć się z IP spoza sieci. Dziękuje bardzo za pomoc.

To już kwestia router który nie radzi sobie z połączeniem zwrotnym.

Czy jest możliwość aby logując się z dowolnej lokalizacji na współdzielony dysk można było tworzyć foldery, dodawać pliki itp.? Można wykorzystać do tego jakiegoś klienta ftp?

Tak, możesz wykorzystać dowolnego klienta FTP w którym będziesz mógł dodawać foldery i kopiować oraz pobierać dowolne pliki

Połączyłem się za pomocą klienta FileZilla. Widzę obecne foldery oraz pliki natomiast przy próbie utworzenia nowego katalogu pojawia się komunikat:
Status: Tworzenie katalogu '/test'...
Polecenie: CWD /
Odpowiedź 250 Directory successfully changed.
Polecenie: MKD test
Odpowiedź 550 Create directory operation failed.
Polecenie: MKD /test
Odpowiedź 550 Create directory operation failed.

Minęło sporo czasu, ale chciałbym powrócić do tematu. Problem z tworzeniem katalogów, dodawaniem plików itp. nadal występuję. Ma ktoś jakieś pomysły jak można to rozwiązać ?