Witam,
od dłuższego czasu przeglądam forum natomiast teraz napotkałem pierwsze problemy i postanowiłem się zalogować. Mój problem związany jest z konfiguracją udostępniania plików z nośnika USB. Posiadam dwa urządzenia 1) router ADSL (skonfigurowane połączenie WAN i LAN 192.168.1.1) oraz podłączony do niego do portu LAN 2) router DSL TP-Link wr1043v1 z softem Gargoyle 1.6.2.2.
Wszelkie ustawienia odnośnie udostępniania ustawiałem na TP-Linku. Dostęp po sieci LAN działa, wpisuje ftp://192.168.1.99/share_1 i się łącze. Problem występuje, gdy chce się dostać od WAN'u, po wpisaniu adresu domeny (posiadam zmienne IP, dlatego korzystam z DDNS i utworzyłem konto w serwisie www.noip.com) wyskakuje okienko do wpisania użytkownika i hasła i po zaakceptowaniu dostaję komunikat ->530 User ... cannot log in. W czym może tkwić problem i gdzie popełniłem błąd? Poniżej podaję parametry, które ustawiłem:
zakładka konfiguracja i dynamiczny DNS (tutaj dodałem usługę opierając się na danych otrzymanych z www.noip.com), następnie
system i nośniki USB, włączyłem zdalny dostęp do FTP z WAN i zezwoliłem na tryb pasywny, utworzyłem użytkownika i dodałem dysk, po czym
zakładka firewall i przekierowanie portów, przekierowałem zakres portów (podanych przy zezwoleniu na tryb pasywny z WAN) na adres 192.168.1.99 (adres TP-Linka).
Za wszelkie sugestie i porady dziękuje.
Czy jest możliwość aby logując się z dowolnej lokalizacji na współdzielony dysk można było tworzyć foldery, dodawać pliki itp.? Można wykorzystać do tego jakiegoś klienta ftp?
Połączyłem się za pomocą klienta FileZilla. Widzę obecne foldery oraz pliki natomiast przy próbie utworzenia nowego katalogu pojawia się komunikat:
Status: Tworzenie katalogu '/test'...
Polecenie: CWD /
Odpowiedź 250 Directory successfully changed.
Polecenie: MKD test
Odpowiedź 550 Create directory operation failed.
Polecenie: MKD /test
Odpowiedź 550 Create directory operation failed.
Minęło sporo czasu, ale chciałbym powrócić do tematu. Problem z tworzeniem katalogów, dodawaniem plików itp. nadal występuję. Ma ktoś jakieś pomysły jak można to rozwiązać ?